Slutet för Saabs klassiska fabrik i Stallbacka utanför Trollhättan kan vara nära.
Robotar och maskiner säljs ut i dag i spåren av Nevs och Evergrandes kris.
Just nu kan du fynda en Saabrobot för 100 kronor.

ANNONS

Under onsdagen kom beskedet att uppsägningarna är klara efter Nevs varsel i augusti. 300 personer varslades och nu kommer 289 att få lämna företaget i Trollhättan. Det kritiska läget har slagit till sedan Nevs ägare Evergrande drabbats av en akut skuldkris.

Saab 9-5 var en av de sista bilmodellerna som gjordes i fabriken. Foto: Saab Automobile

– Klart det är jättetråkigt då många med varit med länge, men det är nödvändigt, säger vd:n Stefan Tilk till tidningen TTELA.

Fick inte heta Saab

Nevs köpte upp det konkursade Saab Automobile 2012. Tanken var att företaget skulle producera elbilar med Saabs gamla modeller som grund. Först miste företaget rätten till namnet Saab, sedan har olika ägare kommit och gått och verksamheten har aldrig tagit fart. Det blev som i Sagan om Mäster Skräddare. Inte heller planerna på att tillverka Koenigsegg eller tummen, den lilla elbilen Sono, bidde någonting.

Robotens sista dans? Rädda en ABB-robot – kanske kan den diska hemma i köket? Foto: PS Auction

I dag slås nästa spik i kistan för den gamla Saabfabriken. Massor av robotar och utrustning från den klassiska fabriken som byggt bilar som 96, 99, 900, 9000, 9-3 och 9-5 reas bort på auktion.

Robotar och svetsar

Nevs ägare Evergrande försöker nu få in pengar på att sälja bort Saabfabrikens gamla utrustning som robotar, svetsar och ljusramper. Totalt är det 266 olika objekt som säljs på auktion. Men det går trögt.

ANNONS
ANNONS

Fina ABB-robotar reas bort för några 100-lappar och vissa har inte fått något bud. Den dyraste är upp i 25 000 kronor. Så är du sugen på ett stycke svensk industrihistoria, en relik från den gamla Saabfabriken, har du tidernas chans i dag.

Färdigtillverkat? Slutet tycks vara nära för den gamla bilfabriken. Foto: PS Auctions

 

Ljusramper är bra att ha när bilar ska inspekteras. Foto: PS Auction