Företag inom detaljhandeln har det tufft i Tyskland. Nu varnar branschorganisationen HDE i ett brev till näringslivsministern om att tiotusentals butiker kan tvingas stänga.

ANNONS

Tiotusentals tyska företag inom detaljhandeln riskerar konkurs. De rusande energipriserna gör det nästan omöjligt för butiksägare att ens nå ett nollresultat, än mindre gå plus. Situationen är ”helt enkelt livsfarlig” enligt Handelsverband Deutschland (HDE), skriver tyska Der Spiegel.

16 000 företag mot kollaps

Bara i år riskerar 16 000 företag kollaps enligt branschorganisationens brev till närings- och klimatminister Robert Habeck. Energikostnaderna i detaljhandeln har sedan årsskiftet stigit med 147 procent i snitt, enligt Der Spiegel. Man ser inte heller några tecken på att situationen blir bättre under 2023.

Butikernas ökade kostnader betyder att lönsamheten minskar. HDE konstaterar att klädbutikerna i snitt har en lönsamhet på 2,1 procent, och för företag som säljer skor är det ännu värre. Där räknar man just nu med ett minus på en dryg procent.

Tiotusentals tyska företag kan gå i konkurs
De tyska skobutikerna ligger extra illa till, där räknar man till och med med minusresultat. Foto: TT

Inte heller livsmedelsbranschen har marginaler att jubla över, där ligger lönsamheten på mellan två och fyra procent.

Hushållens köpkraft minskar

HDE anser inte att det är möjligt att lägga över de stigande energikostnaderna på kunderna ”med tanke på den dramatiska minskningen i köpkraft för privata hushåll”, enligt Der Spiegel. Inflationstakten i Tyskland ligger i september på tio procent.

Den tyska branschorganisationen kräver nu åtgärder från regeringen. Det man vill se är ”maximal utbyggnad av elförsörjningen”, ett tillfälligt pristak på el och även en sänkning av elskatten till EU:s miniminivå.

Ta pengar från covid-fond

Tyskland är ett av de länder som under många år byggt upp beroende av rysk gas. Förra veckan presenterar förbundskansler Olaf Scholz åtgärder för hur landet ska klara energikrisen, något Dagens PS tidigare rapporterat om.

ANNONS
ANNONS

Man planerar att omvandla en fond som skapats för att kompensera effekterna av pandemin och använda pengarna till att bromsa priset på gas. Det finns också förslag på att beskatta vinsterna hos energibolag som inte använder gas för att generera el.

Läs även: Elpriserna: Så ska EU spara energi [Dagens PS]