Tyskland förbereder sig för att låna ytterligare 200 miljoner euro (2 183 miljarder kronor) för att finansiera en plan för att begränsa effekterna av skyhöga energikostnader. 

ANNONS

Europas största ekonomi har stora problem. Tyskland är särskilt sårbara när energipriserna nu rusar, då de under lång tid byggt upp ett beroende av importerad gas från Ryssland.

Scholz vill göra om covid-fond

Förbundskansler Olaf Scholz planerar att göra om en fond skapad för att hjälpa till att kompensera effekterna av coronavirus-pandemin och stärka den med ytterligare pengar som kommer att användas för att lägga locket på gaspriserna, rapporterar Bloomberg som också skriver att regeringen arbetar med en plan för att hålla tillbaka elkostnaderna och överväger att använda en skatt på vinster hos energibolag som inte använder gas för att generera el för att betala för det.

”Priserna måste gå ner”, säger förbundskanslern på en presskonferens på torsdagen i Berlin. Han jämför planen med att ”stort skyddande paraply” över ekonomin.

”Ryssland använder inte bara vapen i kriget mot Ukraina, utan det förvandlar också sina energileveranser till ett vapen på internationell nivå.”

Samtidigt som förbundskanslern talade om Tysklands nya lån presenterades siffror som visar att Tysklands inflation når tvåsiffrigt (10 procent) för första gången sedan euron introducerades för 20 år sedan, rapporterar Bloomberg.

Kan leda till värre effekter längre fram

Kritiker menar att pristak och räddningspaket riskerar att ha effekten att efterfrågan och konsumtionen fortsätter att vara hög, vilket kan leda till ännu värre effekter längre fram i tiden.

ANNONS
ANNONS

”Industrierna skulle vända på alla sina ansträngningar för att spara och bränna mer gas igen, lagringsanläggningar skulle bli tomma och politikerna skulle i slutändan tvingas stänga ner företag i stor skala. Ingen kan vilja det”, skriver Lion Hirth, professor i energipolitik vid universitetet Hertie School i Berlin i ett mejl till Bloomberg. Pristaket är ”exakt fel tillvägagångssätt”, menar professorn som tror att det leder till att lagren tar slut.

Läs även: Tyskland går mot vändning i kärnkraftspolitiken [Dagens PS]