Spararna verkar tappa förtroende för aktiefonder. Hittills i år har aktiefonder registrerade i Sverige tappat drygt 40 miljarder kronor, enligt Morningstar. 

ANNONS

Marknaden i Sverige är hittills i år minst sagt instabil, och det speglar sig i fondsparandet. Årets första månader visar ett rekordutflöde på hela 40,7 miljarder kronor från svenska aktiefonder enligt statistik från Morningstar.

”Det nya marknadsklimatet och den höga osäkerheten i världsekonomin gör att investerare försöker dra ned på risken och allokera om i sina portföljer – en taktik som sällan är gynnsam för långsiktiga investerare”, säger Johanna Englundh, från Morningstar, till Affärsvärlden.

Kriget i Ukraina påverkar

Värsta månaden för aktiefonderna i Sverige 2022 är februari, när utflödet var 21,6 miljarder kronor. Enligt Morningstar går en hel del av spararna i stället över till räntefonder. Under årets första åtta månader har räntefonderna ett inflöde på 29 miljarder kronor.

Valerio Baselli från Morningstar säger att räntehöjningarna i Sverige under året nog kan locka sparare till försäkrings- och pensionsfonder. Det är inte heller omöjligt att obligationer kan locka spararna om man ska döma efter hur det ser ut ute i Europa, enligt Baselli.

Riskovilja styr i Sverige

Allra sämst när det gäller Sverige har det gått för Handelsbanken Norden Tema, som sett ett utflöde på mer än 8 miljarder kronor, eller drygt 35 procent. Från aktiefonden Storebrand USA har spararna tagit ut 5,2 miljarder kronor, och Swedbank Robur Ny Teknik tappar 3,6 miljarder i år. Sett till de senaste 12 månaderna är siffrorna för Swedbank Robur Ny Teknik ännu värre. Totalt är utflödet för de senaste 12 månaderna mer än 8,8 miljarder, enligt Affärsvärlden.

ANNONS
ANNONS

Morningstar konstaterar att spararna i Sverige ser svenska småbolag, tillväxtbolag och tekniksektorn som alltför hög risk i år. De som väljer att placera sitt kapital i aktiefonder väljer bredare globala storbolag och alternativ energi.

Aktiefonderna med störst utflöden enligt Affärsvärlden:

Handelsbanken Norden Tema:                       8 miljarder kronor

Storebrand USA:                                               5,2 miljarder kronor

Handelsbanken Amerika Småbolag Tema: 4,5 miljarder kronor

Swebank Robur Technology:                          4,3 miljarder kronor

Swedbank Robur Ny Teknik:                           3.6 miljarder kronor

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Fondförmögenheten krympte med 75 miljarder [Dagens PS]

Läs även: Svenskar lägger krut på hållbara fonder [Dagens PS]