Dagens PS

Sverige-fonder har tappat 40 miljarder - här är de värsta

lönelyft
Lönelyften fortsätter för börsbolagens toppar. (Foto: TT)
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 27 sep. 2022Publicerad: 27 sep. 2022

Spararna verkar tappa förtroende för aktiefonder. Hittills i år har aktiefonder registrerade i Sverige tappat drygt 40 miljarder kronor, enligt Morningstar. 

ANNONS
ANNONS

Marknaden i Sverige är hittills i år minst sagt instabil, och det speglar sig i fondsparandet. Årets första månader visar ett rekordutflöde på hela 40,7 miljarder kronor från svenska aktiefonder enligt statistik från Morningstar.

“Det nya marknadsklimatet och den höga osäkerheten i världsekonomin gör att investerare försöker dra ned på risken och allokera om i sina portföljer – en taktik som sällan är gynnsam för långsiktiga investerare”, säger Johanna Englundh, från Morningstar, till Affärsvärlden.

Kriget i Ukraina påverkar

Värsta månaden för aktiefonderna i Sverige 2022 är februari, när utflödet var 21,6 miljarder kronor. Enligt Morningstar går en hel del av spararna i stället över till räntefonder. Under årets första åtta månader har räntefonderna ett inflöde på 29 miljarder kronor.

Valerio Baselli från Morningstar säger att räntehöjningarna i Sverige under året nog kan locka sparare till försäkrings- och pensionsfonder. Det är inte heller omöjligt att obligationer kan locka spararna om man ska döma efter hur det ser ut ute i Europa, enligt Baselli.

ANNONS

Senaste nytt

Riskovilja styr i Sverige

Allra sämst när det gäller Sverige har det gått för Handelsbanken Norden Tema, som sett ett utflöde på mer än 8 miljarder kronor, eller drygt 35 procent. Från aktiefonden Storebrand USA har spararna tagit ut 5,2 miljarder kronor, och Swedbank Robur Ny Teknik tappar 3,6 miljarder i år. Sett till de senaste 12 månaderna är siffrorna för Swedbank Robur Ny Teknik ännu värre. Totalt är utflödet för de senaste 12 månaderna mer än 8,8 miljarder, enligt Affärsvärlden.

Morningstar konstaterar att spararna i Sverige ser svenska småbolag, tillväxtbolag och tekniksektorn som alltför hög risk i år. De som väljer att placera sitt kapital i aktiefonder väljer bredare globala storbolag och alternativ energi.

ANNONS

Aktiefonderna med störst utflöden enligt Affärsvärlden:

Handelsbanken Norden Tema:                       8 miljarder kronor

Storebrand USA:                                               5,2 miljarder kronor

Handelsbanken Amerika Småbolag Tema: 4,5 miljarder kronor

Swebank Robur Technology:                          4,3 miljarder kronor

Swedbank Robur Ny Teknik:                           3.6 miljarder kronor

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Fondförmögenheten krympte med 75 miljarder 

ANNONS

Läs även: Svenskar lägger krut på hållbara fonder 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS