Dagens PS

Fondförmögenheten krympte med 75 miljarder

fondförmögenhet
Svenskarnas samlade fondförmögenhet minskade med närmare 75 miljarder kronor i augusti, men nettoinflödet i fonder var dock positivt under månaden, visar ny statistik. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 12 sep. 2022Publicerad: 12 sep. 2022

Svenskarnas samlade fondförmögenhet minskade med närmare 75 miljarder kronor i augusti, visar ny statistik.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vid utgången av månaden uppgick den svenska fondmögenheten till 6 131 miljarder kronor efter att ha minskat med nära på 75 miljarder kronor i augusti, enligt Fondbolagens förening.

Nettoinflödet i fonder var dock 3,2 miljarder kronor i augusti.

Aktiefonder och långa räntefonder hade nettoinsättningar, medan hedgefonder, korta räntefonder och blandfonder uppvisade nettouttag.

“De ökade levnadskostnaderna fortsätter att pressa fondägarnas plånböcker med minskat utrymme för nysparande. Därför överraskar det mig positivt att de aktiva spararna under augusti sätter in mer pengar i fonder än vad de tar ut.”

“Att det är globala aktiefonder som fortsatt sticker ut med nettoinflöden säger något om vilken riskaptit som råder. Det är fokus på riskspridning. Att dollarn fortsätter att stärkas mot den svenska kronan under månaden bidrar troligtvis också till det globala fondvalet, som innehåller övervägande amerikanska aktier”, säger Philip Scholtzé, sparekonom på Fondbolagens förening.

Läs mer här.

Läs även: Soffliggarfondens vd slutar – tillväxt på 1 000 miljarder

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS