Dagens PS

Slängt ut 50, köpt 4 – storbankens Sverigefond har storstädat

Börsveckan städning
Den nya förvaltaren i Swedbank Roburs Sverigefond har storstädat bland innehaven. Omkring 90 aktier har blivit drygt 40 (Foto: Janerik Henriksson/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 06 mars 2024Publicerad: 06 mars 2024

För två år sedan tog Jens Melander över fonden Swedbank Robur Sverige. Sedan dess har fondens antal aktieinnehav kraftigt minskat och inriktningen delvis lagts om.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu delar förvaltaren med sig av den nya strategin och vilka fyra aktier som han trots allt köpt.

Letar efter “rimlig tillväxt”

När Jens Melander tillträdde i april 2022 hade fonden omkring 90 innehav. Idag nästan 2 år senare är antalet 43. Fondens jämförelseindex har cirka 100.

“Jag minskade antalet innehav i fonden kraftigt redan 2022”, berättar Jens Melander i en intervju med Swedbank Aktiellt och utvecklar sin strategi:

“Jag fokuserar främst på kvalitetsbolag och vill ha välskötta och lönsamma bolag som har goda möjligheter att fortsätta växa. Historiskt har det visat sig vara en överlägsen investeringsstrategi för att få den bästa möjliga riskjusterade avkastningen över tid. När jag gjort den första sållningen finns det runt 200 bolag kvar och av dem är det ett hundratal som jag regelbundet följer för att se om de kan vara intressanta att ta in”

Han beskriver vidare att han letar efter “en rimlig tillväxt”. Det innebär att han avstår från bolag som växer med 50–100 procent per år, utan snarare de som har en tillväxt som är några procentenheter högre än BNP.

“Bolagen ska kunna driva sin egen tillväxt genom att vinna marknadsandelar eller göra kloka förvärv”, beskriver han.

ANNONS

Senaste nytt

Fyra nya bolag har kvalat in

ANNONS

Idag förvaltar fonden omkring 50 miljarder kronor. Utrensningen av innehav fortsatta 2023 men i fjol gjorde även Jens Melander fyra köp avslöjar han.

Vilka är då de fyra bolagen som klarat förvaltarens nålsöga?

“De som kom in i fonden 2023 är Coloplast, som är ett danskt medicinteknikbolag, Addnode Group (böskurs Addnode), som är återförsäljare av programmjukvara och som även köper andra liknande bolag, fastighetsbolaget Atrium Ljungberg (börskurs Atrium Ljungberg) och Hemnet (börskurs Hemnet).

Och Jens Melander ser redan positiva resultat av strategiomläggningen:

“Tack vare förändringarna som jag gjort ser jag att nyckeltalen avkastning på eget kapital, nettomarginal och finansiell risk i fonden på totalen rört sig åt rätt håll.”

Han avslutar med att slå ett slag för Sverige som investeringsland generellt:

– Sverige är en attraktiv och mogen marknad. Vi har en väl utvecklad ägarstyrning vilket ger välskötta bolag och tar ner bolagsrisken. Även om fonden investerar i framförallt svenska bolag så är det bara 15 procent av fondens bolags omsättning som är i Sverige, resten är övriga världen. Det betyder att man får en exponering mot övriga världen till en relativt låg risk.

Swedbank Robur Sverige har stigit knappt 14 procent sedan Jens Melander tillträdde. Under samma period har OMX Stockholm All-share stigit med strax under 10 procent.

ANNONS

Läs mer:

Fonder vanligaste ägaren på börsen

Här satsar Avanza-miljonärerna pengar nu

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS