Dagens PS

Nu lämnar fondspararna TIN Ny Teknik

Avanzas fondsparare har vinkat adjö till fonden TIN Ny Teknik under april. Det visar nu månadsstatistik från nätmäklaren,
Avanzas fondsparare har vinkat adjö till fonden TIN Ny Teknik under april. Det visar nu månadsstatistik från nätmäklaren, (Foto: Ross D. Franklin/AP/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 29 apr. 2024Publicerad: 29 apr. 2024

Fondspararna fortsätter även i april att köpa mer än de säljer. Men det gäller inte den välkända småspararfavoritfonden TIN Ny Teknik där spararna nu verkar ha tröttnat enligt ny Avanzastatistik.

ANNONS
ANNONS

Trots att april ännu inte riktigt är till ända så har Avanza publicerat siffror för hur nätmäklarens fondkunder har agerat under månaden.

Fortsatt mer nettoköp

Den allmänna trenden med mer köp än sälj håller i sig bland fondkunderna.

”I flertalet månader har en otroligt liten andel av fonderna nettosålts, så även denna månad. Nettoförsäljningarna är endast fem procent i relation till nettoköpen. Jag tolkar det som att fondspararna anpassat sig till den nya prisnivån och fått tillbaka riskviljan att börsspara långsiktigt”, säger Felicia Schön, Avanzas Privatekonom i ett pressmeddelande.

De mest köpta fondkategorierna är främst globalfonder, Sverigefonder och Nordamerikanska fonder.

På säljsidan är det Nordenfonder, småbolagsfonder och gröna energifonder som får lämna Avanzas fondsparares portföljer.

Därmed fortsätter trenden från mars då sparare också gjorde sig av med småbolagsfonder trots att det varit en av de kategorier som många experter talat sig varma för sista månaderna.

ANNONS

Senaste nytt

“Haft det ordentligt kämpigt”

ANNONS

En fond som Avanzas fondsparare särskilt verkar ha tröttnat på under april är TIN Ny teknik.

”I kategorin Nordenfonder är det primärt fonden TIN Ny Teknik – en småbolagsfond med nordisk inriktning som haft det ordentligt kämpigt sedan toppnoteringen för tre år sedan. Jag skulle därför tro att fondspararna ser att alternativkostnaden blivit alltför hög för att invänta en återhämtning och därför realiserar förlusten till förmån för andra alternativ”, kommenterar Felicia Schön från Avanza.

TIN Ny teknik drivs av förvaltarna Carl Armfelt och Erik Sprinchorn som grundade fondbolaget efter ett par framgångsrika år som förvaltare på Swedbank Roburs teknikfond. Förvaltarteamet fick en stark start men har de senaste åren haft det betydligt tuffare.

På tre år är fonden back 35 procent och trots att många experter nu talar om att det kan finnas en vändning i korten för såväl tekniksektorn som mindre bolag så verkar tålamodet alltså tagit slut för flera av fondandelsägarna.

Enligt Avanzas egna information så äger drygt 90 000 av bankens kunder andelar i fonden i skrivande stund.

Läs mer:

Här är förvaltarnas tio favoritaktier. Dagens PS

Prisbelönta förvaltaren bäst – igen. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS