Nätmäklaren Nordnet har ansökt hos Finansinspektionen om att få starta ett eget fondbolag – Nordnet Fonder AB, vars verksamhet är tänkt att dra igång under våren 2022. 

ANNONS

”Fonder är ett prioriterat område för Nordnet, och att starta eget fondbolag är ett naturligt nästa steg i vår strategi för affärsområdet. Vi har i dag drygt 25 miljarder i sparkapital i fonder som distribueras under Nordnets namn, genom förvaltarsamarbeten med externa partners. Framöver vill vi ta större kontroll över fondaffären och ge oss själva större flexibilitet att skapa ännu fler intressanta och prisvärda sparprodukter”, säger Lars-Åke Norling, vd på Nordnet i ett pressmeddelande.

Ny vd för Nordnet Fonder AB blir Carl Fredrik Lagerholm, tidigare vd i Danske banks fondbolag. Han har också varit chef för fondadministration på Nordea. Ansökningstiden hos Finansinspektionen beräknas ta sex månader.

Bolaget får också en kändistät styrelse, med Tonika Hirdman som ordförande som också är styrelseledamot i Sjunde AP-fonden och tidigare bland annat vd för Banco Fonder samt vd för ABN AMRO Bank i Luxembourg.

Erik Lidén, chefsförvaltare på Volvo Car Pension Management och grundare av Insiderfonder, Erik Kjellberg, compliancechef på Bankgirot, Carina Tovi, chef HR och back-office på Nordnet, tidigare bland annat vd för Swedbank Robur Fonder och Gabrielle Hagman, fondchef på Nordnet, tidigare bland annat institutionell chef på Danske Bank, tar också plats i styrelsen enligt pressmeddelandet.

”Med vårt nya fondbolag som bas kommer vi kunna skapa synergier och göra koordinerade lanseringar i alla länder vi har verksamhet. Vår senaste fond, techindexfonden, är ett bra exempel på hur vi kan få utväxling på vår nordiska närvaro. Fonden har genererat stort intresse på alla våra marknader”, säger Lars-Åke Norling, vd på Nordnet.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Finansinspektionen meddelar tilläggskrav för Nordnet [Dagens PS]