Dagens PS

Finansinspektionen meddelar tilläggskrav för Nordnet

Finansinspektionen Nordnet
Finansinspektionen har meddelat Nordnet ett krav på bruttosoliditetsgrad om 3,9 procent. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 27 sep. 2021Publicerad: 27 sep. 2021

Finansinspektionen har meddelat Nordnet ett krav om en bruttosoliditetsgrad om 3,9 procent, skriver banken i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Svenska banker ska ha en så kallad bruttosoliditetsgrad på minst 3 procent, ett krav som infördes i juni 2021. Bruttosoliditet beräknas som primärkapital relativt bankens totala tillgångar, och skiljer sig från befintliga kapitalkrav då det inte tar hänsyn till underliggande risk i bankens exponeringar.

Finansinspektionen har också möjlighet att meddela banker en vägledning för bruttosoliditet utöver minimikravet, i praktiken ett tillägg. För Nordnet har FI meddelat en bruttosoliditetsvägledning på 0,9 procent, totalt överstigande 3,9 procent.

Nordnet tänker också hålla en intern buffert utöver kravet på bruttosoliditet, skriver banken i ett pressmeddelande.

“Bruttosoliditetsgrad är ett statiskt mått som inte speglar de underliggande riskerna i en banks verksamhet. Minimikravet är 3 procent. Finansinspektionen har dock möjlighet att addera individuella tillägg för respektive bank, och har tidigare uttalat sig att de förväntar sig att tillägget i de flesta fall kommer hamna i intervallet 0,2–0,5 procent. För Nordnet har dock Finansinspektionen gjort bedömningen att tillägget ska vara 0,9 procent. Skälet till detta är affärsmodellen där kunderna själva förvaltar sina tillgångar. I det fall våra kunder säljer aktier och fonder i stor omfattning, i syfte att till exempel invänta vad de anser vara ett bättre marknadsläge, ökar inlåningen vilket minskar vår bruttosoliditetsgrad. Det är denna typ av potentiell marknadsrörelse som Finansinspektionen har tagit hänsyn till i sitt beslut”, säger Lars-Åke Norling, vd på Nordnet.

Läs även: Frida Bratt på Nordnet varnar för ”hajp” i onoterat

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS