Dagens PS

Glädjesiffran för svenska fondsparare

Svenska fondsparare har anledning att glädja sig över nya europeiska siffror (Bild: Jonas Ekströmer/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 06 mars 2024Publicerad: 06 mars 2024

Är du fondsparare och dessutom valt att placera dina pengar i en svensk aktiefond? Då kan du skatta dig lycklig enligt en ny europeisk undersökning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är ESMA:s (European Securities and Markets Authority) som i sin årliga rapport av fonder tillgängliga för privatsparare i EU gått igenom hur de genomsnittliga fondavgifterna ser ut i olika länder.

Italienarna betalar högts

Förvaltningsavgiften, det vill säga den avgift som man som fondandelsägare betalar för att förvaltaren ska placera och administrera fonden, är ett ofta återkommande diskussionsämne.

Dagens PS rapporterade senaste för bara några veckor sedan hur höga fondavgifter kan äta upp en stor del av avkastningen.

Så hur mycket är då rimligt att betala?

Ja det spelar såklart roll om fonden är en passiv indexfond eller mer av en aktivt förvaltat fond. Den senare bygger på strategin att en eller flera fondförvaltare aktivt väljer aktier som ska köpas in i fonden i tron att just dessa ska prestera bättre än index. Det kan innebära en högre avkastning men medför såklart också högre omkostnader än en passivt förvaltat fond.

Så med reservation för att olika typer av fonder är olika till sin inriktning så är den genomsnittliga fondavgiften i Europa på 1,4 procent.

Högst avgift får italienarna betala som måste dela med sig av hela 2,05 procent av sin avkastning per år.

ANNONS

Portugiserna ligger tätt efter på 1,98 i årlig avgift och därefter kommer alplandet Österrike med 1,8 procent i förvaltningsavgift.

ANNONS

Senaste nytt

Sverige näst bäst i Europa

Flera länder ligger runt EU-snittet eller strax under. Däribland vårt grannland Finland på 1,26 procent och tyskarna som får betala 1,5 procent i snitt.

Men så till den glädjande nyheten för oss svenska fondsparare. Sverigesnittet ligger på endast 0,9 procent om vi talar aktiefonder. För räntefonder är det så lågt som 0.4 procent.

Det gör svenska fondavgifter till näst lägst i hela Europa. Enbart nederländska fondsparare kommer under billigare med 0,55 procent i genomsnittlig avgift.

Hela listan över fondavgifterna finns här i en sammanställningen som branschorganisationen Fondbolagens Förening har gjort.

Läs mer:

Svenskt fondsparande slår nytt miljardrekord

ANNONS

Lista: månadssparar du som din ålder?

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS