Dagens PS

Fonderna som gått bäst senaste året

Indien har varit en bra region att vara fondandelsägare i senaste 12 månaderna. men även andra regioner och segment finn representerade på listan över senaste årets fondvinnare.
Indien har varit en bra region att vara fondandelsägare i senaste 12 månaderna. men även andra regioner och segment finn representerade på listan över senaste årets fondvinnare.(Foto: Pawan Sharma/AP/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 22 apr. 2024Publicerad: 22 apr. 2024

68 procent. Så mycket har det senaste årets bästa fond gått upp som drygt 12 000 ägare på Avanza kan glädjas åt. Totalt har fem fonder stigit mer än 50 procent med 12 månader som mätperiod.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Teknik och geografiska marknader utanför vårt direkta närområde som USA, Indien och Turkiet verkar ha varit det vinnande fondkonceptet de senaste 12 månaderna. Det visar nätmäklaren Avanzas egen statistik.

Indien i topp

I topp är fonden Jupiter India Select som har gått all-in på den indiska marknaden. Fondandelsägarnas pengar är till största del placerade i bolag inom finans följt av energi och industri.

Fonden har stigit starka 68,5 procent sedan april i fjol vilket kunderna fått betala drygt 2 procent för i förvaltningsavgift.

Fondveteranens drag inför Indiens uppsving

Den 19e april inleder världens största demokrati Indien sitt parlamentsval. Carnegie Fonders Indienförvaltare Gunnar Påhlsson ser förutsättningar för tio år av kraftiga infrastrukturinvesteringar som kan driva tillväxten.

Tvåa på listan över senaste årets bästa fonder är SEBs teknologifond som är upp 56,3 procent. Kanske inte så konstigt då förvaltarna lyckats pricka in Microsoft, Google och Nvidia som sina största innehav. 77 procent av kapitalet är placerat i USA. Förvaltningsavgiften är på 1,76 procent.

ANNONS

Senaste nytt

Satsat på Nvidia

Den tredje bästa fonden på listan tar ut en nära dubbelt så hög avgift på 3,27 procent enligt Avanzas listning. Men det kanske det är värt att betala om avkastningen har varit plus 53,9 procent senaste 12 månaderna. Fonden heter BNP Paribas Turkey Equity och är fullinvesterad i Turkiet med 30 procents exponering mot finanssektorn.

ANNONS

Fyra på listan är ytterligare en teknikfond med Nvidia som största innehav. Det handlar om JPM US technology som är upp drygt 50 procent under den senaste året. Avgift drygt 2 procent.

Därmed slår man precis den sista fonden som klarar 50-procents strecket. Femma på listan är East Capital new Europe. Fonden investerar till största delen i Polen men även Turkiet och Ungern finns med i portföljen. 2,78 procent får spararna betala i avgift för att vara med på resan.

Noterbart är att ingen av toppfonderna har fler andelsägare än några tusen på Avanza.

Den högst placerade “folkfonden” med 142 000 ägare hittar vi först på sjunde plats över senaste årets bästa fonder. Det är Swedbanks Robur Teknologi, upp 49 procent senaste året, och som nyligen togs över av Christian Blink samt det unga stjärnskottet Nejla-Selma Salkovic.

Hela listan finns här.

Läs mer:

“Mini-bolagsfond” har rivstartat 2024. Dagens PS

Nysparandet i fonder ökar med över 6 miljarder. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS