Fondbolagens hållbarhetsstrategi har i år inte varit berikande för spararna – vinnare är däremot bolag som fondförvaltarna exkluderat.

ANNONS

Både försvarskoncernen Saab och snusjätten Swedish Match, som amerikanska Philip Morris lagt bud på och som styrelsen i Swedish Match godkänt, går mot strömmen i år på börsen och utmärker sig som vinnare.

Dessa två bolag har fondbolagen uteslutit i enlighet med sin hållbarhetspolicy, skriver Dagens Industri under rubriken ”tanklös förvaltning”.

Förra veckan var det kursrally i Swedish Match på nyheten om budet från Philip Morris och aktien i företaget är i år upp med 42 procent.

Fondsparare har tvingats stå vid sidlinjen och titta på

Fondspararna som förlitar sig på sina fondförvaltares strategi har gått miste om den kursrusningen.

Di konstaterar att Stockholmsbörsen endast stigit 24 procent i år i en jämförelse.

På samma sätt har försvarsbolaget Saab levererat till sina aktieägare i år. Kursen är upp med hela 80 procent sedan årets början.

ANNONS
ANNONS

Men även den börsfesten har svenska fondsparare överlag missat då Saab i likhet med Swedish Match är exkluderade av fondbolagen av hållbarhetsskäl.

Di uppger emellertid att flera institutioner på senare tid svängt och börjat tanka Saab-aktien. Särskilt Swedbank Robur men även SEB fonder, Nordea fonder och Skandia har ökat ägandet i takt med att Saab-aktien rusat, framgår det.