Dagens PS

Börsveteran delar med sig av vinnarstrategin

Anna Jakobson har varit i finansbranschen sedan 1989. Nu ansvarar hon för Alfred Bergs Sverigefond som tillhör en av de bäst presterande i sin kategori under senaste året.
Anna Jakobson har varit i finansbranschen sedan 1989. Nu ansvarar hon för Alfred Bergs Sverigefond som tillhör en av de bäst presterande i sin kategori under senaste året. (Foto: Alfred Berg)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 03 apr. 2024Publicerad: 02 apr. 2024

Alfred Bergs Sverigefond tillhör högpresterarna i sin kategori senaste året. Nu delar förvaltaren Anna Jakobson med sig av sin strategi och några nya case.

ANNONS
ANNONS

Fondförvaltaren Alfred Berg gjorde för att par år sedan något av en nystart av sin svenska fondverksamhet.

I branschen sedan 1989

I samband med omstarten rekryterades en av den svenska finansbranschens riktiga förvaltarveteraner in som ansvarig för Sverigefonden: Anna Jakobson. Hon har varit i branschen sedan 1989, bland annat som analyschef på Nordea.

Sverigefonden Gambak har bara varit igång i knappt ett och ett halvt år, men tillhör ändå en av de Sverigefonder som har gått absolut bäst det senaste året enligt Avanzas statistik.

2024 är fonden upp nästan 10 procent under första kvartalet.

Så vad är den vinnande strategin?

ANNONS

Senaste nytt

Gillar att räkna

I grunden säger Anna Jakobson att hon tror på fundamentalanalys. Hon gillar att räkna och samla in fakta kring bolagen, berättar hon för Helen Rothstein i Privata Affärers podd “Ett rikare liv”.

ANNONS

I tillägg till det har Alfred Berg också en stark tro på så kallad momentumstrategi. Det handlar kort och gott om att våga hålla bra bolag och aktier längre än vad man tror, och inte sälja av sina vinnare.

Omvänt bör man inse att det tar lång tid för svaga aktier eller bolag att vända. Att bottenfiska är alltså inget som ryms inom strategin.

Nej till Nibe

En aktie som Anna Jakobson därför gjort avkall på är värmepumpsbolaget Nibe (börskurs Nibe) som successivt såldes av under 2023 när aktien började visa svaghet.

Tvärtom har man också valt att behålla en av årets stora vinnare Volvo Lastvagnar (börskurs Volvo) trots senaste tidens uppgång. Det är också en av förklaringarna till att fonden gått så starkt i år, då den utgör drygt 7 procent av innehaven.

Tror på svenska “A-bolagen”

Och Volvo är inte det enda bolaget som fått vara kvar trots en stark börsuppgång.

“Ett antal bolag som är bättre än man tror är de svenska industribolagen som börjar på A. Atlas Copco (börskurs Atlas Copco) Alfa Laval (börskurs Alfa Laval) och ABB (börskurs ABB). De är alla bolag som har gått bra över tid och som är positionerade mot rätt typ av industrier. De har gått bra och då är det bara att fortsätta äga dem”, berättar Anna Jakobson för podden.

ANNONS

Förvaltarveteran slår också ett slag för industribolaget Munters (börskurs Munters) där man ser att AI-trenden indirekt driver på. Därmed har man motsatt syn till Börsveckan som satte sälj på Wallenbergägda bolaget.

Slutligen lyfter hon också fram hälsoaktien BioGaia som intressant att placera i.

Läs mer:

Sveriges bästa investerare är död. Dagens PS

Därför har småbolagsförvaltaren dipp-köpt i Sweco. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS