Igår lämnade László Szombatfalvy jordelivet efter ett osedvanligt innehålls- och framgångsrikt liv. László föddes i Budapest Ungern 1927.

ANNONS

Juridikstudierna hoppade han av då den styrande kommunistregimen började styra innehållet.

Från trollkarl till företagsekonomi

Istället utbildade hans sig till trollkarl, en av de få utbildningar i Ungern som var inte var politiserade. Till Sverige flydde han 1956 där han läste in företagsekonomi per korrespondens.

Aktieintresse tog överhanden

Sedan följde några år som anställd på oljebolaget Shell. Men snart började aktieintresset ta överhand. Helt autodidakt kunde han efter fem år avsluta anställningen och helt ägna sig åt aktieinvesteringar.

Influerade en hel generation

Han fångades tidigt upp av tidningen Affärsvärlden och utvecklade där den så kallade Affärsvärldenmodellen för aktieanalys. Därefter blev han delägare i, på den tiden, framgångsrika mäklarfirman Alfred Berg.

Man kan utan överdrift säga att han influerade en hel generation svenska analytiker och investerare.

Rankades som världens tredje bästa investerare

Det var som investerare han gjorde de största avtrycken. I boken ”Världens 99 bästa investerare” rankades László som världens tredje mest framgångsrika placerare.

Under 46 år uppnådde han en avkastning på hela 30 procent årligen. En osannolikt bra prestation.

Avsatte hälften av sin förmögenhet till att förbättra världen

Men László närde även en altruistisk ådra. För tio år sedan avsatte han hälften av sin stora förmögenhet till stiftelsen ”Global Challenges Foundation” vars mål är att skapa bättre förutsättningar för att hantera de globala faror som hotar mänskligheten.

ANNONS
ANNONS

Stiftelsen finansierar bland annat en professur på Handelshögskolan i Stockholm. Två böcker har han också hunnit med att skriva. ”Känslor och förnuft” samt ”Vår tids största utmaningar”.

Den sistnämnda boken handlar om hotet för miljömässiga megakatastrofer och boken är översatt till fem språk.

László Szombatfalvy blev 94 år.