Dagens PS

Kritiken växer mot PPM – saknar hållbar tjänst

PPM
Nu riktas kritik mot PPM för dålig information kring hållbara fonder. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 15 juni 2021Publicerad: 15 juni 2021

Svenska pensionssparare går miste om information i att placera i hållbara fonder. Nu växer kritiken mot PPM som saknar tjänsten för att klassa fonder i olika hållbarhetsgrader.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är EU:s nya ramverk för hållbara fonder som infördes i mars och går under namnet disclosureförordningen – som ska minska greenwashing i bland annat fonder.

Tjänsten saknas

Svenska fondbolag har hakat på ramverket men på Pensionsmyndighetens fondtorg, en tjänst som placerar runt 1 600 miljarder kronor i premiepension åt åtta miljoner svenskar, saknas fortfarande tjänsten.

Nu riktas skarp kritik mot Pensionsmyndigheten.

”Att en så stor aktör som staten inte är med på detta är anmärkningsvärt, särskilt mot bakgrund av att det inom branschens läggs oerhörda resurser på att anpassa sig efter de nya regelverken och att tolka dessa”, säger Anna Larris som är senior jurist på Fondbolagens Förening, till Di.

Enligt henne är det inte “svårare än att tala om huruvida en fond är ljusgrön eller mörkgrön”.

Anna Larris säger vidare att Pensionsmyndigheten har en skyldighet att berätta om hållbarhetsinformationen för sparare – som myndigheten inte uppfyller.

Förbättringar på gång

Erik Fransson, chef för fondtorget på Pensionsmyndigheten, uppger till Di att arbetet med att upplysa spararna pågår och att förbättringar är på gång, men detaljerna är fortfarande högst oklara.

”Vi vill kvalitetssäkra det vi gör för att vara säkra på att förändringarna tillför värde för spararna”, säger han.

Sökmöjligheter kommer leda sparare till de mest hållbara fonderna men det rör sig, enligt Erik Fransson, om ett stort IT-projekt som involverar PPM – som tar tid att genomföra.

“Vår skyldighet är att leverera tydlig och lättanvänd information. Det kommer vi införa. En svårighet är att det just nu inte finns någon branschgemensam standard för hur informationen ska presenteras”, säger han och klargör:

“Därför finns ett visst värde i att vänta.”

Läs mer: Ny statistik: Rekordmånga nya hållbara fonder

 

 

 

 

 

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS