Årets bästa fonder i Sverige enligt Morningstar är Lynx och Lynx Dynamic, som är upp 29 respektive 22 procent i år. 

ANNONS

I en intervju i Svenska Dagbladet berättar förvaltaren Svante Bergström om sin modell för att göra succé när marknaden viker. ”Succé för räknenissar”, utropar SvD i rubriken.

Fonderna bygger på matematik och statistik – algoritmer identifierar trender och Lynx köper terminskontrakt för att rida på dem. Trender brukar vara ihållande och människor agerar utifrån flockmentalitet.

”Vi människor agerar utifrån vissa mönster. Både i verkliga livet och på marknaden”, säger Svante Bergström till SvD.

”En del vill gissa”

Under finanskrisåret 2008 hade Lynx en avkastning på 42 procent. Där emellan har det gått lite knackigare när aktiemarknaderna har rusat, vilket är att räkna med då fondens mål är att ha låg eller negativ korrelation med aktiemarknaden. Vilket innebär att de kan vara årets bästa fonder när resten av marknaden rasar.

”Det finns två typer av förvaltare. En del vill gissa vart marknaderna ska gå. Och sen finns det sådana som jag, som tycker att det är obehagligt att gissa. Det är inte så att jag tror att jag kan räkna ut vart börsen ska gå, men jag vill i alla fall bygga mina beslut på matematik och statistik”, säger Svante Bergström till Svenska Dagbladet.

Årets bästa fonder när marknaden dyker

Korta positioner i amerikanska och europeiska obligationer samt på aktiemarknaden, och långa positioner i råvaror har varit det som skapat avkastning i april. Detta samtidigt som S&P 500 och Dow Jones gjorde sin sämsta månad sedan kraschen i början av pandemin i mars 2020.

ANNONS
ANNONS

”Det känns lite som förr i tiden. Marknaderna jobbar mer fritt, och det brukar vara en bra miljö för oss. Det rör på sig, mycket volatilitet och osäkerhet”, säger Svante Bergström till SvD.

Läs även: De bästa och sämsta fonderna 2021 [Dagens PS]