Kreditkortsjätten Visa är en av många finansiella företag som fallit för NFT:er – bolaget har precis köpt ett digitalt konstverk för 150 000 dollar, motsvarande ungefär 1,3 miljarder kronor.

ANNONS

Konstverket som ingår i en serie kallad ”Kryptopunkare” förvärvades av det världsomspännande kortföretaget Visa den 19 augusti.

För Visa är det första gången bolaget köper digital konst, men affären är bara en i raden med NFT:er som finansföretag gjort på senare tid, enligt Robb Report.

Samtidigt beskrivs just Visas inträde på marknaden som en signal om att kryptovalutakonsten nu börjar bli etablerad på riktigt hög nivå.

NFT:er är alltså ingen fysisk konst, det är digitala konstverk som registreras av blockchainkedjor för att garantera dess äkthet.

Visa betalade med kryptovalutan ether 

Det digitala konstverk som Visa köpte in såldes av skaparna Larva Labs för 150 000 dollar, motsvarande cirka 1,3 miljarder kronor, en summa som betalades med kryptovalutan ether.

Tavlans motiv uppges vara en kvinnlig punkare i mohawk-frisyr med läppstift och grön ögonskugga, en form av modern konst i en digital tidsanda.

Cuy Sheffield, kryptochef på Visa, och som själv uppges vara en stor samlare av NFT:er, menar att betalkortsgiganten vill ta vara på möjligheten att finnas på en ny och attraktiv konstmarknad, som även letat sig in bland ansedda auktionshus som Christie’s och Sotheby’s.

”Detta är bara början. Vi är ivriga att fortsätta bygga upp vår samling av NFT:er och stötta den mångsidiga grupp av artister och konstnärer som verkar i branschen”, säger Cuy Sheffield.

ANNONS
ANNONS

Då får fler tillgång till konsten

Han tror på framtiden för NFT:er men bedömer att marknaden behöver hjälp av banker för att nå en större publik, det borde vara lika enkelt att e-handla NFT:er som andra varor på nätet, och inte bara med kryptovaluta, anser han.

Kortbjässen Visas förvärv av kryptokonstpunk-tavlan från Larva Labs utlöste en köpvåg av konstverk inom samma serie. Omedelbart när nyheten blev känd köptes 90 digitala målningar i serien och lite senare på dagen ytterligare 203 digitala konstverk, enligt kryptovalutaplattformen Coindesk, rapporterar Robb Report.

Läs även: Expert: Snart spricker bubblan med NFT [Dagens PS]