Kryptovalutor lockar inte längre som tillgångsslag i institutionella investerares diversifierade portföljer.

ANNONS

Redan innan FTX-kraschen med efterföljande ansökan om konkursskydd hade stora, institutionella tröttnat på kryptomarknaden.

Kryptovalutor har som bekant haft en tuff tid länge i spåren av den amerikanska centralbanken Federal Reserves aggressiva räntehöjningar i kampen mot inflationen.

Branschen har kantats av flera uppmärksammade skandaler och implosioner, typ att proppen har gått ur bolagen där flera redan gått omkull eller är på väg mot konkurs.

Turerna kring FTX-kraschen med grundaren Sam Bankman-Fried anses dock ha skakat marknaden mest i sina grundvalar.

Salman Ahmed, chefsinvesteringsstrateg på Fidelity International, säger enligt Bloomberg att FTX-kollapsen väcker funderingar kring ”kryptoekosystemets livskraft”.

Det har onekligen, förklarar han, mynnat ut i att skepsisen och pressen ökat ännu mer mot kryptomarknaden.

ANNONS
ANNONS

Bitcoin inte längre än trygg hamn i kristider

Exempelvis ses inte den största kryptovalutan bitcoin som en säker investering längre i turbulenta tider.

Institutionella placerare anser nu, skriver Bloomberg, att riskerna med kryptovalutor är för höga och att marknadsstrukturen är för riskabel.

Bitcoin betraktas inte längre som en trygg investering i svåra tider. (Foto: Wikimedia Commons)

Kryptovalutor kommer inte att ”hitta ett hem i institutionell tillgångsallokering”, det är nu tydligt, säger Hani Redha, portföljförvaltare på Pinebridge Investments i London, till nyhetsbyrån.

Tidigare var digitala valutor/kryptovalutor något som hörde hemma i var mans portfölj när det handlade om att ha en strategisk tillgångsallokering.

Men det är i dag ”helt borta från bordet”, konstaterar Hani Redha.

Har rasat från 67 000 dollar i värde till 17 000 dollar på ett år

På fredagen handlades bitcoin under 17 000 dollar, vilket kan jämföras med värdet på 67 000 dollar för bara ett år sedan när bitcoin toppade och det rådde mer eller mindre hysteri på kryptomarknaden.

ANNONS
ANNONS

Mike Cyprys, analytiker på Morgan Stanley, som också citeras av Bloomberg, skriver dock att bitcoin har rest sig förr från att ha varit uträknad.

Han tror att FTX-kraschen kan gynna mer etablerade kryptobolag med en meritlista av riskhantering, säger han.

Mark Dowding, investeringschef på BlueBay Asset Management, är emellertid inte förvånad över bitcoins ras.

Han anser att hela branschen med kryptovalutor inte gjort annat än ”bränt kontanter och erbjudit lockande avkastning”, därför har den misslyckats, resonerar han, berättar Bloomberg.