Dagens PS

FTX-grundaren ska ha trollat bort miljarder

FTX miljarder
Flera miljarder är försvunna efter kryptobörsen FTX krasch – grundaren Sam Bankman-Fried pekas ut. (Foto: Youtube)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 13 nov. 2022Publicerad: 12 nov. 2022

Flera miljarder är försvunna efter kryptobörsen FTX krasch – grundaren Sam Bankman-Fried pekas ut för att ha trollat bort pengarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Minst 1 miljard dollar men förmodligen någonstans mellan 1 och 2 miljarder dollar, det vill säga mellan 10 och 20 miljarder är på vift för kunderna från den kollapsade och Bahamas-baserade kryptobörsen FTX, som på fredagen ansökte om konkursskydd, så kallat chapter 11-förfarande, i USA.

FTQ-grundaren Sam Bankman-Fried ska ha fört över 10 miljarder dollar, cirka 105 miljarder kronor, av pengarna till ett eget handelsföretag: Alameda Research.

Enligt en av två källor som nyhetsbyrån Reuters hänvisar till saknas 1,7 miljarder dollar, nästan 18 miljarder kronor, efter dessa transaktioner.

Det är enligt nyhetsbyrån känt sedan tidigare att kundmedel från den kraschade kryptobörsen FTX överförts till Alameda.

FTX-grundaren: Inga hemliga transaktioner

Det nya nu är att det saknas pengar och det “ekonomiska hålet”, som det beskrivs, uppenbarades i ett register som Bankman-Fried ska ha delat med andra ledande befattningshavare för FTX och bolagets juridiska team förra helgen.

De två källor som avslöjar den besvärande omständigheten för FTX-grundaren Bankman-Fried ska själva ha haft toppositioner inom bolaget – fram till nu.

Bankman-Fried tillbakavisar i en kommentar till Reuters att 10 miljarder dollar ska ha flyttats i hemlighet från FTX till hans handelsbolag, däremot tillstår han att transaktionen ska ha varit föremål för förvirring utan att precisera det mer än så.

ANNONS

Det talas om att han ska ha använt “en bakdörr” i FTX bokföringssystem i samband med transaktionerna och att det hela skett med hjälp av “en skräddarsydd programvara”.

FTX och Alameda har inte velat kommentera det som hänt.

ANNONS

Senaste nytt

Det blev dolkstöten för Bankman-Frieds livsverk

Det var när den rivaliserande kryptobörsen Binance uppgav att man skulle sälja hela sin andel i kryptovalutor i FTX till ett värde av minst 580 miljoner dollar, drygt 6,1 miljarder kronor, som kalabaliken bröt ut på allvar för den hårt pressade kryptobörsen.

Nyhetsbyrån Coindesk hade bara några dagar dess för innan avslöjat att handelsbolaget Alamedas tillgångar till stor del bestod av kryptovalutor.

Amerikanska myndigheter, däribland USA:s finansinspektion SEC, undersöker nu enligt Reuters de förehavanden som skett med FTX-kundernas pengar.

Även Vita huset “övervakar noggrant” det som hänt, berättar Bloomberg.

Financial Times skriver att FTX misstänks ha utsatts för en potentiell hackerattack.

ANNONS

Minst 266 miljoner dollar i kryptotillgångar tros ha tagits ut från FTX under de 24 timmar som följde på bolagets ansökan om konkursskydd.

Uttagen genomfördes trots FTX tidigare oförmåga att möta kundernas krav på att få tillbaka sina pengar, skriver FT.

Jättar som Soft Bank och Black Rock är stora investerare i FTX, som grundades av Sam Bankman-Fried 2019 och snabbt gjorde honom förmögen.

När det gick som bäst för företaget satt den då drygt 30-årige kryptobörsgrundaren enligt Reuters på en förmögenhet på nästan 17 miljarder dollar, knappt 180 miljarder kronor i dagens penningvärde.

Dessa pengar uppges han nu ha förlorat på bara nåra dagar.

“Smällen mot den 30-årige kryptomogulen är en av de allra största som drabbat en enskild aktör i kryptovalutornas historia”, skriver TT på DN.se.

Läs mer: Miljardsmäll för Softbank i sviterna av FTX

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS