Dagens PS

Satsade en halv miljard i Qapital – nu värda 0 kr

Qapital
Teamet bakom Qapital. (Foto: Press)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 08 juni 2021Publicerad: 08 juni 2021

Det svenska fintechbolaget Qapital har fått investeringar på en halv miljard kronor – men nu värderas bolaget till 0 kronor, enligt Breakit.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sedan Qapital grundades 2012 har bolaget bland annat tagit in kapital från Northzone, Industrifonden, SEB och Swedbank Robur, Ny Teknik och Microcap, Inbox Capital och CNI Nordic, skriver Breakit.

Qapitals satsning med en ekonomiapp på den amerikanska som hjälper användarna att hantera utgifter och sparande har dock inte gått som man tänkt sig. Bolaget har dragits med höga förluster i jakten på tillväxt.

Håller på att avvecklas

Nu håller bolaget på att avvecklas, avslöjar Breakit. Det svenska moderbolaget Qapital Insight har påbörjat en frivillig likvidation.

“Anledning till att bolaget föreslås gå i likvidation är att det är ett tomt bolag utan någon rörelse eller verksamhet. Styrelsen bedömer därför att det ligger i aktieägarnas intresse att avveckla bolaget. Styrelsen ser inga alternativ till likvidation som gör det möjligt för bolaget att täcka sina kostnader”, står det i beslutet.

Investerarna har dragit åt sig öronen. Industrifonden och Northzone drog sig ur i början av 2020. Swedbank Robur och CNI Nordic värderar nu bolaget till 0 kronor.

“2020 var ett tveeggat svärd för Qapital. Även om de flesta KPI:er fortsatte att peka på tillväxt genom åren (omsättning, månadsanvändare, betalande användare och engagemang), så fortsatte investerarnas förtroende att förvärras, påskyndat av Covid-19. Med begränsad tillgång till kapital är företagets utsikter osäkra. Marknadsvärdet har vid denna tidpunkt minskat till noll”, går det att läsa i CNI:s rapport för det fjärde kvartalet, skriver Breakit.

“Ett amerikanskt bolag”

Efter Breakits publicering hör dock Katherine Salisbury, vice vd på Qapital av sig till sajten och säger att det nya moderbolaget i Qapital är ett amerikanskt bolag.

“Qapital har nyligen passerat över 2 miljarder dollar sparat på plattformen och vi rekryterar brett”, skriver hon i ett sms till Breakit.

Läs mer: Tink köper tyskt fintechbolag 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS