Dagens PS

Trump raggar kryptoröster – vill släppa Silk road-grundare

Trumo silk road
Donald Trump på libertarianernas partikonvent. (Foto: Jose Luis Magana/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 26 maj 2024Publicerad: 26 maj 2024

Donald Trump försöker få kryptovärlden och libertarianer på sin sida i höstens presidentval och lovar att släppa Ross Ulbricht, som grundade och drev den illegala darknetmarknaden Silk Road.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ross Ulbricht, 40, sitter i fängelse på livstid för att ha grundat och drivit den illegala marknaden Silk Road, men ska släppas om Donald Trump återtar presidentposten i valet mot Joe Biden.

“Om du röstar på mig kommer jag dag ett att omvandla Ross Ulbrichts dom”, sa Trump i ett tal på lördagen vid libertarianernas partikonvent enligt Bloomberg.

“Han har redan suttit 11 år. Vi ska få hem honom.”

Silk Road var en illegal marknadsplats mellan 2011 och 2013, där det primärt såldes illegala droger, men också vapen, hackerverktyg och annat som intresserade användare av internets mörkare sidor. Betalningarna skedde i bitcoin. I oktober 2013 arresterades Ulbricht av FBI som permanent stängde ned Silk Road.

Lovar bort ministerposter

Trump försöker få libertarianer att stödja honom i presidentvalet, och Ross Ulbricht ses som en martyr av många i den libertarianska rörelsen. Trump lovar också att ge partiet ministerposter i sin regering, skriver Bloomberg.

Libertarianerna nominerar en egen presidentkandidat, så att Trump talade på deras konvent är ett ovanligt drag. Partiet säger att de inte tänker stödja honom, och han möttes med en blandning av burop och jubel, enligt Bloomberg.

“Vi måste få de 3 procenten”

ANNONS

Trump ska ha sagt att han söker libertarianernas stöd “eftersom de får sina 3 % varje år oavsett vem som kandiderar, och vi måste få de 3 %.”

Draget kan också ge Trump poäng hos politiska aktionskommittéer med kryptofokus, som samlar in miljontals dollar till kandidater som stödjer kryptovalutor. Både republikaner och demokrater har kämpat för mer reglering av branschen efter kollapsen i kryptoimperiet FTX, men Trump försöker allt mer visa en politik som är pro-krypto.

“MYCKET POSITIV OCH ÖPPENSINNAD FÖR KRYPTOVALUTA-FÖRETAG, OCH ALLA SAKER SOM ÄR RELATERAT TILL DENNA NYA OCH SPIRANDE INDUSTRI”, skrev ex-presidenten på sina sociala medier på lördagen.

Läs även: Världen förbereder sig för Donald Trump (Dagens PS)

Läs även: Krypto-kap: 22 miljarder från illegal streaming (Dagens PS)

Läs även: Bitcoin har rusat och många har panik (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS