Nazi-symbolik får Anonymous att förklara krig mot Bored Ape Yacht Club. Hacktivisterna påstår att Yuga Labs smyger in symbolerna i sin digitala konst.

Nazi-symboler, vit makt-symboler och till och med symboler för pedofili. Det är vad hacktivisterna i Anonymous säger att Yuga Labs smyger in i sitt NFT-projekt Bored Ape Yacht Club.

I en Youtube-video riktar man sig till investerarna i Bored Ape Yacht Club. Man påstår att det finns ”ovedersägliga bevis” för att Yuga Labs medvetet använder nazi-symboler i sina NFT:er.

Man säger att man genom intensiv research och intervjuer med nyckelpersoner fått fram dessa bevis, enligt Futurism. Vilka bevis det är framgår dock inte i videon.

Krossa Bored Ape Yacht Club

Anonymous slår fast att videon bara är den första i en kampanj för att krossa Bored Ape Yacht Club. Man vill också ha en debatt med Yuga Labs, som får välja plats och moderator, skriver Futurism.

Yuga Labs nekar till anklagelserna. De kom först från Ryder Ripps, en digital konstnär, som tidigare publicerat en webbsajt där han påstår att BAYC använder lätt maskerade nazi-symboler i sin NFT-konst.

Nazi-likheter i logotyp

Ripps anklagelser bygger framför allt på visuella likheter mellan BAYC:s NFT:er och nazi-symboler. Mest iögonfallande är BAYC:s logotyp och det dödskalleemblem SS använde. Enligt Ryder Ripps har de två dödskallarna till och med 18 tänder, och pekar på att just siffran 18 är en känd nazi-referens.

Långsökt koppling

Enligt Futurism är de slutsatser som Anonymous och Ripps drar mellan den populära digitala konsten och nazi-symbolik ganska skakiga. Att dra slutsatsen att det finns en koppling mellan Bored Ape Yacht Club och nazism är väldigt långsökt, skriver man.

Än så längre har alltså Anonymous inte presenterat sina bevis, men om man nu valt att förklara krig mot Bored Ape Yacht Club kommer det säkert fler videor med upplysningar.

Vill du läsa de senaste nyheterna om teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Apple skrotar ökad produktion efter Iphone 14-fiasko [Dagens PS]

Läs även: Attack – hundratals NFT:er stals från OpenSea [Dagens PS]