Planen från Apple var att öka produktionen med 6 miljoner telefoner i år. Nu får man i stället hantera det faktum att kunderna inte alls vill ha Iphone 14 i den omfattning man räknat med.

ANNONS

Iphone 14 är den senaste modellen från Apple, men standardmodellen är inte alls så populär som företaget hoppades på. Produktionsökningen som fanns i pipen skrotas nu, enligt källor till Bloomberg.

Apple planerade ökning

Folk vill helt enkelt inte ha standardmodellen Iphone 14. Det är i stället Pro-modellerna som säljer, och enligt Bloombergs källor skiftar man produktionskapaciteten till premiummodellerna.

Inför släppet av Iphone 14 skrev Apple upp säljprognoserna enligt Bloomberg, och underleverantörer förberedde sig på en 7-procentig orderökning. Nu går det alltså i stället åt andra hållet, och tillverkningen av standardmodellerna minskar.

Pandemi, krig och inflation

Det finns flera faktorer som påverkar i nuläget. Problemen från pandemiåren är inte helt borta, och särskilt Kina ser en stor minskning i efterfrågan. Där ligger försäljningssiffrorna för Iphone 14 11 procent lägre än förra årets modell, en mindre glad överraskning för Apple.

Det geopolitiska världsläget, rusande inflation och kriget i Ukraina påverkar också efterfrågan på hela smartphonemarknaden. Människor väljer att hoppa över köp av dyr elektronik när man drar åt svångremmen.

Apple-aktien nedåt

Nyheten påverkar också aktien, som i förhandeln på onsdagen sjunker med 3,3 procent.

”Utbudsbegränsningarna som dragit ned marknaden sedan förra året har lättat och sektorn är nu i stället i en efterfrågebegränsad marknad”, säger Nabila Popal, forskningschef på IDC enligt Bloomberg. ”Stora lager och låg efterfrågan och inga tecken på en återhämtning gör att tillverkarna får panik och drastiskt minskar sina order för 2022”.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Apple misslyckas – kunderna dissar Iphone 14 [Dagens PS]

Läs även: Apple eller Samsung? Så säger skarpa börsgurun [Dagens PS]