Den amerikanske miljardären Hayes Barnard vill få allt fler att installera billig solenergi. Samtidigt som han vill hjälpa till att rädda planeten har fintech-entreprenören blivit en av USA:s rikaste.

ANNONS

Hela 40 procent av USA:s koldioxidutsläpp kommer från byggnader. Det är en alldeles för hög siffra menar Hayes Barnard som står bakom fintech-bolaget GoodLeap, skriver Forbes. 

”Vi måste elektrifiera hemmet. Vi måste!” Om inte vi, vem?”, säger han.

GoodLeap är marknadsledande i billig solenergi

GoodLeap är nu marknadsledande och finansierar 28 procent av alla solcellsinstallationer i hemmet över hela USA, där bolaget delar ut runt en miljard dollar i lån varje månad till husägare. Marknaden har en ljus framtid eftersom enbart fyra procent av alla hushållen än så länge har installerat solenergi – och därmed kan växa obehindrat.

Husägarna betalar sina installationer genom besparingarna som de gör på de billigare elräkningarna, och det blir dessutom pengar över varje månad. Enligt Hayes Barnard handlar det om att övertyga vanligt folk om att de kan spara pengar från första dagen.

”Den där killen i Dubuque, Iowa, tänker inte på hur han kan sänka sitt koldioxidavtryck, men han funderar på hur han kan spara 50 dollar i månaden.”

En av USA:s rikaste

Solenergi har även visat sig vara en lyckad satsning för Barnard, som har klättrat upp på listan över de 400 rikaste i USA, där Forbes uppskattar hans förmögenhet till fyra miljarder dollar. Förra året värderades GoodLeap till 12 miljarder dollar i en finansieringsrunda på 800 miljoner dollar där Barnard håller en rejäl andel av aktierna på 40 procent.

Allt fler amerikaner kommer blicka mot att göra sina hem grönare sedan Demokraterna i augusti fick igenom tiotals miljarder dollar i utökade skattelättnader i hållbara hemförbättringar.

Läs även: Nya energilösningen: Flytande solcellspark i havet [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS