USA sanktionerar nu kryptobrytaren Bitriver – som är verksam i Ryssland och är en av de största kryptobrytarna i Europa och Asien.

ANNONS

På onsdagen uppgav det amerikanska finansdepartementet att sanktioner nu riktas mot Bitriver, som trots att det är baserat i Schweiz, är verksamt i den ryska teknologisektorn, skriver Forbes.

USA sanktionerar kryptobrytare för första gången

Det är första gången som USA riktar sina sanktioner mot en kryptobrytare, som de amerikanska myndigheterna hävdar stöder Putins krig genom sina verksamheter.

Sanktionerna riktas även mot Bitrivers dotterbolag, som genom att driva stora serverfarmar som säljer kryptovaluta internationellt hjälper gruvbolagen att tjäna pengar på Rysslands naturresurser och därmed kompenserar för effekterna av redan gällande sanktioner.

”Finansdepartementet kommer rikta in sig på dem som undviker, försöker undvika eller hjälper till att undvika amerikanska sanktioner mot Ryssland, eftersom de hjälper till att stödja Putins brutala krig”, uppgav finansministeriets Brian Nelson i ett uttalande på onsdagen.

Världens största leverantör av klimatvänlig brytning

Bitriver, som inte kommenterat uppgifterna, hävdar på sin hemsida vara världens största leverantör av klimatvänlig brytning av kryptovalutor (som använder förnybar energi), och har ett 100 megawatts datacenter i den sibiriska staden Bratsk.

ANNONS
ANNONS

Ryssland har fördelar som egna stora energiresurser och ett kallt klimat, vilket bidrar till att minska kostnaderna för kryptobrytning – men sanktionerna kan slå till mot importerad datorutrustning och kontantbetalningar, som båda är sårbara menar det amerikanska finansdepartementet.

Läs även: Ner för krypto – utför för kryptobörserna [Dagens PS]