Kryptobluffen Ethereum code försöker lura pengar av folk genom att använda SVT:s program Draknästet och de rikskapitalister som utgör programmets drakar.

ANNONS

Kryptobluffar som använder påhittade nyhetsartiklar som ser ut att vara publicerade i stora tidningar som Dagens Nyheter eller Aftonbladet har cirkulerat de senaste åren, det skriver Breakit.

Ethereum Code lurar med falsk artikel

Artiklarna lockar med kändisar som har tjänat pengar på kryptovalutor via bedragarnas ”tjänst”. Tidigare fanns en bluff kallad The Bitcoin Code, nu har den bytts ut mot Ethereum Code.

Bedragarna använder samma metod, men kändisarna har bytts ut mot riskkapitalisterna i SVT:s Draknästet.

I den påhittade artikeln påstås Ethereum Code ha erbjudit draken Sara Wimmercranz att live i tv-programmet köpa en bitcoin för 3 500 kronor, vars värde på endast fem minuter ökat till 4 636 kronor.

Ethereum Codes program har helt automatiskt köpt kryptovalutan billigt och sålt dyrt, varpå en budkamp utbryter i tv-programmet, detta enligt den falska artikeln.

Har aldrig varit med i tvprogrammet

Dock har Ethereum Code aldrig medverkat i tv-programmet och artikelns story känns igen från tidigare kryptobedrägerier.

SVT har uppmärksammat att den falska artikeln cirkulerar, bland annat på Facebook, och har anmält det, samt kontaktat annonsören och krävt att de ska upphöra med marknadsföringen, det skriver Breakit.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Hundratusentals offer i omfattande kryptobedrägeri [Dagens PS]