De lurade hundratusentals offer att investera i en virtuell valutabank som inte existerade och tjänade miljontals dollar. Nu åtalas två estniska män för kryptobedrägeri och penningtvätt. 

ANNONS

Det handlar om Sergei Potapenko och Ivan Turõgin. Två estniska män i trettioårsåldern som med hjälp av ett avancerat system lurat människor att ingå kontrakt med en kryptovalutatjänst vid namn HashFlare, rapporterar Reuters.

Överförde pengar – fick ingen utdelning

Kryptobedrägeriet innefattar även den virtuella valutabanken Polybius Bank, till vilken offer överförde pengar, men aldrig erhöll någon utdelning, enligt det amerikanska justitiedepartementet.

Istället tvättades intäkterna via skalföretag och användes till att finansiera ett sjuttiotal fastigheter och sex lyxbilar för gärningsmännens räkning.

Kryptobedrägeri på 6,1 miljarder kronor

Sammantaget ett fräckt bedrägeri som totalt dragit in 575 miljoner dollar, motsvarande 6,1 miljarder kronor och omfattar hundratusentals offer.

”Storleken och omfattningen av det påstådda systemet är verkligen häpnadsväckande”, säger Kenneth Polite Jr, assisterande justitiekansler vid justitiedepartementets brottsavdelning i USA till Reuters.

Han tillägger att amerikanska och estniska myndigheter nu samarbetar för att beslagta och återgälda de stulna tillgångarna.

ANNONS
ANNONS

Potapenko och Turõgin står i sin tur åtalade för arton punkter av kryptovalutabedrägeri och penningtvättskonspiration.

Läs även: Korthuset faller efter FTX – kryptoproblem sprider sig [Dagens PS]