Dagens PS

Slant på tangentbordet i NFT-affär – torskade 2,7 miljoner

NFT
NFT:er i Bored Ape Yacht Club stals i attacken. (Foto: OpenSea)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 14 dec. 2021Publicerad: 14 dec. 2021

Säljaren la ut sin NFT-raritet till försäljning men råkade sätta decimaltecknet fel – sekunden senare hade han torskat 2,7 miljoner.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Snacka om mardröm, men det värsta är att den i detta fall är sann och den som fick uppleva det var en säljare i den skållheta NFT-industrin.

NFT:er (non fungible tokens) är en form av digital konst där vissa motiv och upphovsmakare är mer eftertraktade än andra. Och precis som i den vanliga konsthandeln är det bara äkta vara som genererar höga värden.

Så fungerar den digitala konsthandeln

Konstverken betalas med kryptovalutor och blockchainkedjor garanterar dess äkthet. NFT-handeln sker i huvudsak på de stora plattformarna OpenSea och Decentraland och NonFungible Corporation.

Nu var det en Bored Ape Yacht Club-NFT som skulle byta ägare och tanken var att NFT-konstverket skulle säljas för 75 ether, men i stället blev det 0,75 ether då innehavaren – Max som han heter – råkade slinta på tangentbordet och tryckte dit decimaltecknet på fel ställe.

“Hur det gick till? Jag tappade koncentrationen, antar jag. Jag lägger ut många föremål varje dag och jag var helt enkelt inte uppmärksam”, berättar han för sajten CNET, som var först ut att berätta om den dråpliga händelsen.

ANNONS

Senaste nytt

Poff så hade 2,7 miljoner flugit sin kos

När Max insåg sin tabbe var det redan för sent och poff – blott en sekund senare var 250 000 dollar borta, motsvarande cirka 2,7 miljoner kronor.

ANNONS

Köparen som la beslag på dyrgripen betalade till och med lite extra för att skynda på transaktionen, så att ingen annan skulle hinna före.

Bored Ape Yacht Club (BAYC) är en av de mest eftertraktade NFT:erna på marknaden och finns enligt uppgift i en upplaga på 10 000.

Många av ägarna till de digitalt skapade aporna, som uppges ha fyra upphovsmän, ägs i dag av kändisar.

Bara “glömma och gå vidare”

Från början gick aporna för en struntsumma, under 3 000 kronor per exemplar, men sedan har andrahandsvärdet skjutit i höjden och enligt CNET går den billigaste apan i den prestigefyllda serien i dag för i runda slängar 1,8 miljoner kronor.

Nu tycks Max, som begick det ödesdigra misstaget att slumpa bort sitt värdefulla NFT-konstverk, inte vara typen som deppar ihop.

Det som hänt har hänt, det är bara att “glömma och gå vidare”, säger han till CNET.

Läs även: Forskare: NFT-ekonomin är lika ojämlik som den vanliga

ANNONS

Läs mer: Visa köpte digitalt konstverk för 1,3 miljarder

Läs också: Expert: Snart spricker bubblan med NFT

Läs vidare: Unik NFT av Banksy säljs i partiklar – för 1500 dollar styck

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS