USA ser en snabbt växande kryptomarknad. Hur hanterar man kryptosektorns påverkan när det gäller energi och miljö?

ANNONS

USA stod för några år sedan för 3,5 procent av världens bitcoin-brytning. Nu är siffran 38 procent. Costa Samaras chefsrådgivare för energipolicy på Vita husets Office of science and technology policy (OSTP).

”Kryptobranschen står för 0,9 till 1,7 procent av elanvändningen i USA, och när det gäller växthusgaser släpper man ut mellan 25 och 50 miljoner ton, 0,4 till 0,8 procent av USA:s utsläpp”, säger han i ett samtal med Bloombergs Allyson Versprille.

”Det är inte särskilt stora siffror – men inte heller särskilt små”, fortsätter han.

USA måste ha koll på sektorn

I en nyutkommen rapport redogör man för klimat- och energipåverkan i USA, och vad som kommer att krävas för att hantera den snabbt växande kryptosektorn. De tre principer som Costa Samaras upprepar vid ett flertal tillfällen är sunda samhällen, el till överkomligt pris och nettonollutsläpp.

”Det rapporten säger är att det är nödvändigt att vi har koll på och förstår den här växande industrin”, säger Costa Samaras enligt Bloomberg. ”Vi måste försäkra oss att vi maximerar fördelarna för USA:s befolkning och minimerar skadorna.”

Information och transparens

Samaras trycker på att det är viktigt att befolkningen får mer information om sektorn, och att det finns transparens.

”Det kan handla om frivilliga uppgifter från brytarsektorn, det kan vara undersökningar från Energidepartementet och förståelse från lokala energi- och miljöorganisationer”, säger Costa Samaras

Vita huset kan kliva in

Det handlar om samarbete mellan krypto-sektorn och lokala och regionala myndigheter för att införa effektiva och evidensbaserade miljöregler. I allra sista hand får den federala regeringen kliva in och styra upp.

”I rapporten säger vi att om det inte fungerar kan Vita huset fatta beslut, kongressen stifta lagar”, säger Costa Samaras till Bloomberg. ”Det är viktigt att när den här sektorn växer att den växer balanserat och i samklang med de samhällen den verkar i.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om fintech och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Kryptovalutor inget för svenska kvinnor [Dagens PS]

Läs även: JPMorgans vd kallar krypto för Ponzibedrägeri [Dagens PS]