Dagens PS

Nya regler för krypto en "vändpunkt"

krypto
Blir nya kryptoregler en milstolpe för branschen? (Foto: Pixabay)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 23 maj 2023Publicerad: 23 maj 2023

Nu kommer det första förslaget om globala regler för kryptosektorn, något som betecknas som en ”vändpunkt” på marknaden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Iosco, den internationella organisationen för övervakning av värdepapper, lämnar nu det första förslaget på ett globalt regelverk för att reglera kryptotillgångar.

Förslaget kommer för att skydda konsumenter och med förra årets kollaps för FTX-börsen i bakhuvudet, skriver Reuters.

Även inom kryptobranschen har man efterlyst en global strategi för att reglera marknaden.

Åtgärderna behövs även för marknadens aktörer, menar man, efter att ha sett den kris runt FTX som skapade ingripanden av olika slag från tillsynsmyndigheter över hela världen.

Omfattande regelverk

Tisdagens rekommendationer från Iosco är en “vändpunkt när det gäller att ta itu med de mycket tydliga och närliggande riskerna för investerarskydd och marknadsintegritetsrisker”, säger Jean-Paul Servais, som är ordförande för Iosco, International Organization of Securities Commissions.

De föreslagna reglerna omfattar hantering av intressekonflikter, marknadsmanipulation, gränsöverskridande regelsamarbete, förvaring av kryptotillgångar, operativa risker och behandling av privatkunder.

På plats i år

Målet är att de regler och standarder som föreslås ska vara på plats i slutet av året och Iosco förväntar sig att dess 130 medlemmar över hela världen ska ansluta sig till dem.

Iosco är mer konkret en paraplyorganisation för tillsynsmyndigheter som U.S. Securities and Exchange Commission, Japans Financial Services Agency, Storbritanniens Financial Conduct Authority och Tysklands BaFin.

Läs även: Expert: Krypto nobbas av professionella investerare

Läs även: Bitcoin fortsätter segertåget – fyra månader på raken

ANNONS
ANNONS
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS