Kryptovalutor tillför ingenting användbart för samhället, säger chiptillverkaren Nvidia.

ANNONS

Den amerikanska chiptillverkaren Nvidia säger att kryptovalutor inte ”tillför något användbart för samhället” trots att företagets kraftfulla processorer säljer i stora mängder till sektorn, skriver The Guardian.

Michael Kagan, bolagets tekniska chef, menar att andra användningar av processorkraft, såsom chatboten ChatGPT med artificiell intelligens, är mer värda.

Ville stoppa krypto

Nvidia omfamnade aldrig kryptogemenskapen med öppna armar.

2021 släppte företaget till och med mjukvara som begränsade möjligheten att använda dess grafikkort från att användas för att bryta den populära kryptovalutan Ethereum.

Tränad på superdator

Det hela var ett försökt att säkerställa att utbudet gick till kunder de prioriterade, som AI-forskare och spelare.
Michael Kagan understryker nu att beslutet var motiverat av det begränsade värdet i att använda processorkraft för att bryta kryptovalutor.

ANNONS
ANNONS

Den första versionen ChatGPT tränades på en superdator som består av cirka 10 000 Nvidia-grafikkort.

Inte användbart

”Alla dessa kryptogrejer, den behövde parallell bearbetning, och [Nvidia] är den bästa, så folk har bara programmerat den för att använda för detta ändamål. De köpte en massa saker, och så kollapsade det så småningom, eftersom det inte ger något användbart för samhället. AI gör det”, säger Kagan till Guardian.

”Gjorde galna saker”

”Vi var också starkt involverade i handel. Folk på Wall Street köpte våra grejer för att spara några nanosekunder på tråden, bankerna gjorde galna saker som att dra fibrerna under Hudson spända för att göra dem lite kortare, för att spara några nanosekunder mellan deras datacenter och börsen”, minns Nvidias tekniske chef.

”Jag har aldrig trott att [krypto] är något som kommer att göra något bra för mänskligheten”, tillägger han.

Nästan en slump

Nvidia var ursprungligen mest känt för att producera kraftfulla grafikkort för PC-spelare som ville spela de senaste spelen.
Det var närmast en slump att de tog plats i hjärtat av AI-boomen. Men det beräkningsintensiva arbetet i att trimma ett nytt AI-system, visade sig fungera betydligt snabbare på de enkla men kraftfulla processor som används av spelare.

ANNONS
ANNONS

Sålt tiotusentals

För två veckor sedan sa Microsoft att de hade köpt tiotusentals av Nvidias AI-fokuserade processorer, A100 GPU, för att driva arbetsbelastningen för OpenAI. Nvidia har sålt 20 000 H100, efterföljaren till det chipet, till Amazon för dess cloud computing AWS-tjänst, och ytterligare 16 000 har sålts till Oracle.

När Nvidias vd Jensen Huang talade vid företagets årliga konferens förra veckan, beskrev han företaget som motorn bakom ”iPhone-ögonblicket för AI”.

Läs även: AI-boomen: Nvidia ökar sin ledning i chipp-racet [Dagens PS]