Dagens PS

Nu gillar Avanzas vd plötsligt kryptovalutor

Avanza
Avanzas vd Rikard Josefson har ändrat ståndpunkt kring kryptovalutor. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 10 jan. 2023Publicerad: 10 jan. 2023

Nätbanken Avanzas vd Rikard Josefson har omprövat sin syn och säger till SvD att han tror att kryptovalutor “är här för att stanna”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Han har tidigare varit skeptisk till kryptovalutor och menar att det fortfarande finns risk att kryptovalutor används för penningtvätt.

Men samtidigt inser han att intresset för handel med bitcoin och andra kryptovalutor är utbrett och det går inte att bortse från det växande intresset, resonerar Rikard Josefson.

“Om det blir reglerad kryptohandel i Sverige kommer vi på ett eller annat sätt vara en del av det”, förklarar Avanzas vd i Svenska Dagbladet.

Kryptovalutor är oreglerade och geografiskt obunden, konstaterar Josefson och menar att det finns värden i det i en orolig värld.

Banker har stängt av kunder

Men hos svenska banker är inställningen till krypto mycket återhållsam och enligt SvD vittnar bankkunder om att ha blivit avstängda efter att ha handlat med kryptovalutor – trots att det inte finns någon lag som förbjuder köp och försäljning av tillgången.

Bankerna har dock möjlighet att stänga av transaktioner om det saknas tillräcklig information om insättningarna med hänvisning till penningtvättslagen.

Det krävs ingen misstanke om brott för det.

ANNONS

I Avanza och även Nordnet kan kunder handla med kryptovalutor som underliggande tillgång via certifikat, men även där övervakas transaktionerna för att hindra penningtvätt.

Lagförslag kring kryptovalutor på gång

Inga riktlinjer finns i dagsläget för banker på området men SvD uppger att förhandlingar pågår inom EU om ett lagförslag med den innebörden.

Avanza har tidigare, framgår det, haft planer på att erbjuda direkthandel i bitcoin och ether men det föll på grund av att det saknas en reglering.

När nya riktlinjer är på plats, den så kallade MICA-förordningen, kan Rikard Josefson “absolut” tänka sig att öppna för direkthandel med kryptovalutor igen.

Läs även: Fängelsedömd kryptoprofil vill bli frikänd

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS