Kryptoprofilen är dömd till ett år och två månaders fängelse för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott – nu begär han att hovrätten river upp domen.

ANNONS

Samtidigt som den dömde kryptoprofilen – som handlat med bitcoin – överklagat tingsrättens dom från 1 december i fjol har åklagaren yrkat på ett längre fängelsestraff.

Nu blir det upp till hovrätten att avgöra om entreprenören, som även belagts med ett femårigt näringsförbud, ska frikännas eller om tingsrättens dom ska kvarstå alternativt skärpas, skriver Dagens Juridik.

Mannen fälldes på samtliga åtalspunkter i samband med rättegången i tingsrätten.

Åklagare: Har smitit från miljoner i skatt

Han dömdes till fängelse mot sitt nekande men enligt åklagaren i målet har han bland annat, under 2015, undvikit att betala skatt på minst 2 miljoner kronor för handel med bitcoin.

Själv hävdar mannen att han gjort förlust på sina kryptovalutaaffärer, där han även tillverkat (minat) kryptovaluta och att han för övrigt endast ägnat sig åt en hobbyverksamhet, som utifrån det resonemanget varken behöver deklareras eller är skattepliktig, berättar Dagens Juridik.

”Eftersom verksamheten varit förlustbringande har inga skattebelopp heller satts i fara. Under alla förhållanden har N.N utgått från – och haft skäl att utgå från – att det rört sig om en hobbyverksamhet av ett slag som inte behövde deklareras”, heter det i överklagandet där han även framför brister i utredningen som ledde fram till fängelsedomen på ett år och två månader.

ANNONS
ANNONS

Förundersökningen mot den så kallade kryptoprofilen tog sin början redan i februari 2018 men det dröjde ända till slutet av november 2021 innan han delgavs misstanke om brott.

Läs även: Kronofogden beslagtog 73 bitcoin – säljs på auktion [Dagens PS]