Dagens PS

Kryptohandeln i Indien kollapsar efter ny skatt

Indien införde en ny hård skatt på kryptohandel den 1 juli och sedan dess har handeln på Indiens kryptobörser kollapsat
Indien införde en ny hård skatt på kryptohandel den 1 juli och sedan dess har handeln på Indiens kryptobörser kollapsat. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 05 juli 2022Publicerad: 05 juli 2022

En ny skatt på världens största kryptomarknad har fått handeln att spåra ur och utlöst en massflykt av investerare och nystartade företag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den 1 juli utfärdade Indiens regering en ny hård skatt på kryptohandel som införde an avgift om 1 procent på alla kryptotransaktioner, sedan dess har handeln på Indiens kryptobörser kollapsat, det rapporterar Fortune.

Sedan lagen trädde i kraft har handelsvolymen vid den indiska börsen WazirX minskat med 68 procent och vid andra populära börser i landet, som exempelvis CoinDCX och ZebPay har volymen gått ned med 83 respektive 16 procent.

Har varnat för skatten

Den indiska börsen Koinbazar avviker, där han handeln bara minskat med 7 procent sedan den 1 juli. Sedan februari, när den indiska regeringen först meddelade den kommande kryptoskatten, har dock Koinbazars handelsvolym minskat och gått från att dagligen hantera kryptotransaktioner för 100 miljoner dollar, 1 050,60 miljoner kronor, till att nu hantera transaktioner för 44 miljoner dollar, 462,26 miljoner kronor.

Kryptoinvesterare och entreprenörer i Indien har länge varnat för att skatten är för hård och kan göra så att kryptomarknaden i Indien kollapsar.

Kryptoentreprenörer flyttar sina bolag

“Jag vill bo i Indien och främja Web 3.0-ekosystemet,” sade Sandeep Nailwal, medgrundare av blockchain-skalningsplattformen Polygon och en av landets mest framstående kryptoentreprenörer, till Bloomberg i mars

Han sade vidare att, som osäkerheten i lagstiftningen är i Indien och när Polygon blivit så stor, är det inte meningsfullt för dem att utsätta sig för lokala risker, han sade även att kompetensflykten är helt galen. Han och hans team flyttade Polygons huvudkontor till Dubai 2020.

ANNONS

Den indiska mediekanalen CNBC18 har uppskattat att 30 till 50 ledande indiska kryptoentreprenörer nyligen har flyttat sina bolag till Dubai och andra mer välkomnande platser. För Indien, som blivit världens största kryptomarknad för användare, kommer ett kryptouttåg få stora konsekvenser.

Många användare i Indien

I Indien äger över 100 000 människor någon form av krypto, det är en användarbas som är nästan fyra gånger större än USA:s, som hamnar på andra plats, detta enligt mäklarjämförelsesajten Brokerchooser.

Den höga graden av användare i Indien kan bero på landets stora befolkning, 1,4 miljarder invånare, men landet verkar också ha relativt hög anpassningshastighet. Förra året hamnade Indien på andra plats efter Vietnam på analysföretaget Chainanalysis globala kryptoanpassningsindex som mäter kryptohandelsvolymer och annan data i 154 länder.

Nu verkar dock framtiden för kryptohandeln i Indien vara osäker på grund av den nya skatten och den globala nedgången på kryptomarknaden, det skriver Fortune.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: 50 procent tapp i användare för kryptobranschen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS