I hela Asien satsade privatpersoner pengar i Sam Bankman-Frieds kryptobörs FTX. Nu kommer konkursen och hela livsbesparingar går upp i rök, skriver Bloomberg.

ANNONS

Peppade av kändisar och influencers öppnade mängder av människor konton i FTX och började investera i krypto. Många uppmanade också sina familjer att spara så.

I Japan var det baseballspelaren Shohei Ohtani som gjorde reklam. I Kina var det annonser i populära flöden, och i Hongkong landade rentav Sam Bankman-Fried själv och gjorde reklam för sin börs.

Många som litade på hans budskap utgick ifrån den persona av tekniskt geni som han representerade. Flera asiater som har satsat pengar i FTX säger till Bloomberg att markandsföringen var mycket övertygande.

Det var också väldigt lätt att öppna ett konto.

Satsat familjens besparingar i FTX

En kvinna i Hongkong berättar för Bloomberg att hon har varit skeptisk mot kryptovalutor hela tiden, men övertygades att satsa pengar av sin dåvarande pojkvän. Hon har 20 000 dollar investerade i FTX, varav hälften tillhör hennes mamma.

En industriarbetare i sydvästra Kina ligger ute med 42 000 dollar, motsvarande ungefär 435 000 kronor och en kvinna i Zhejiangprovinsen satsade sina egna och familjens besparingar, motsvarande nästan 6 miljoner i svenska kronor. Hon säger till Bloomberg att hon trodde att det var en bank.

ANNONS
ANNONS

FTX hade inte tillstånd att driva lokala börser i flera av länderna. Singapore, Sydkorea och Kina hade inte godkänt det, exempelvis. Men människor kunde ändå investera – genom att FTX tog emot deras pengar i plattformen ändå.

Men inga lokala tillsynsmyndigheter hade granskat hanteringen. Det gör det också svårt att reglera de här investeringarna vid en konkurs.

Lockande och övertygande reklam

Lockelsen låg i att många ville handla digitala valutor och derivat och att de såg möjligheterna att tjäna stora pengar. Några kontroller för att öppna ett konto fanns knappt.

FTX är nu i ett tidigt skede av vad som sannolikt kommer att bli en långvarig konkurs med mängder av fordringsägare som kommer att kämpa om att få tillbaka vad som finns kvar.  

Advokater i Kina, Sydkorea och andra asiatiska länder förbereder just nu en grupptalan. Men det är långtifrån säkert att det blir några pengar över till dem som väcker åtal.

Det råder också problem med att få överblick över antalet användare. FTX har uppgivit 1,2 miljoner användare i USA 2021 och 5 miljoner globalt.

ANNONS
ANNONS

Men ännu har konkursförvaltarna inte tillgång till specifika siffror. Webbtrafiken tyder emellertid på att många användare finns i Asien.

Även personer som inte har satsat direkt i FTX har drabbats. I Japan hamnade tusentals människors digitala plånböcker hos FTX i samband med att bolaget köpte upp en annan börs i Tokyo.

Där kan kunderna komma att få ta ut sina pengar igen när konkursen kommit längre i processen.

Läs också:

SEC försöker få grepp om FTX-kraschen [Dagens PS]