Sam Bankman-Fried är mannen bakom kryptobörsen FTX som gjort sig en förmögenhet på krypto, men inte ser någon framtid i bitcoin, rapporterar Business Insider. 

ANNONS

Som grundare och vd av en världens största kryptobörser skulle man kunna anta att kryptomiljardären Sam Bankman-Fried är en av bitcoins främsta förespråkare. Så är dock inte fallet, skriver Business Insider.

Går inte att skala upp

I en intervju med Finacial Times redogör Bankman-Fried tvärtom för nackdelarna med bitcoin, som han inte ser någon framtid i eftersom den inte kan skalas upp, än mindre hantera miljontals transaktioner, vilket gör valutan mindre attraktiv som effektivt betalmedel.

”Bitcoinnätverket är inte ett betalningsnätverk, och det är inte ett skalningsnätverk,” säger Bankman-Fried.

Minus för miljlön

På minuskontot lyfter han även de höga energikostnaderna för bitcoin som har en negativ miljöpåverkan.

”Saker som du gör miljontals transaktioner i sekunden med måste vara extremt effektiva och lätta och lägre energikostnader”, säger Bankman-Fried till Finacial Times.

En rimlig synpunkt eftersom kryptovaluta kräver mycket el att generera, liksom ett högfungerande internet. Något som lett till att Greenpeace och andra miljökämpar refererar till bitcoin som en föråldrad teknik som inte bara gör av med dyrbar energi utan även är en enorm källa till klimatföroreningar.

”Det måste vara så att vi inte skalar upp det här till den punkt där vi spenderar 100 gånger så mycket till slut som vi gör idag på energikostnader för gruvdrift,” säger Bankman-Fried.

Bitcoin som värdeförråd

För att inte hamna i ett sådant dödläge behöver man enligt Bankman-Fried utveckla mer innovativa vägar och arbetssystem än de man använder sig av idag, vilka återkommande kritiserats för att vara tungrodda.

ANNONS
ANNONS

Helt avogt inställd till bitcoin är FTX-chefen dock inte. Även om han inte ser valutan som lönsam för betalning anser han fortfarande att den i likhet med guld har en framtid som en tillgång eller ett värdeförråd.

Den som sitter på en hög med bitcoin-mynt behöver således inte gripas av panik. Än.

Läs även: Centralafrikanska republiken närmar sig Ryssland – antar Bitcoin som valuta [Dagens PS]