FBI: Svindlare övertalar offer att använda krypto

Uppdaterad: 14 feb. 2022Publicerad: 15 feb. 2022
kryptobluffar
Bedrägerier kring kryptovalutor ökar varnar FBI. (Foto: TT)

Nu varnar FBI för att svindlare övertalar offer att använda krypto i en stigande trend av så kallade romantikbedrägerier.

ANNONS
ANNONS

FBI kom ut med en ny rapport förra veckan där det står klart att antalet romantikbedrägerier ökar rejält. Enbart i norra Kaliforniens San Francisco Bay Area svindlades 64 miljoner dollar, eller över 600 miljoner kronor, bort förra året, uppger Business Insider.

Svindlare använder krypto

Det var nästan dubbelt så mycket som det föregående året, och krypto står för en stor del av ökningen.

“FBI i San Francisco har sett en trend där romantikbedragare övertalar individer att skicka pengar eller investera i krypto”, uppger FBI-rapporten.

Efter att ha fått förtroende skickar bedragaren offret till en falsk webbplats eller till en ansökan om en investeringsmöjlighet. Att lura sina offer med charm och en dekadent livsstil är dock ingen nytt i bedrägerisammanhang. Många kvinnor lurades av Tindersvindlaren Shimon Hayut, som bytte namn till Simon Leviev på dejtingappen Tinder. I vissa fall slog kvinnorna dock tillbaka och lyckades få tillbaka sina pengar, som Dagens PS berättat. 

Trenden med krypto verkar dock ha bitit sig fast i dessa sammanhang – där onlinemäklaren eToro fann i en nyligen genomförd undersökning av 2 000 vuxna – att en av tre amerikaner uppgav att de skulle vara mer benägna att gå ut med någon som nämner krypto på dejtingprofilen.

Även på andra dejten är det hett med krypto. Enligt eToro uppgav 74 procent av de tillfrågade att de ville se att dejten betalade notan med krypto. Om dejtandet skulle leda ännu längre – så finns det dock vissa problem involverade visar rapporter som The New York Times har genomfört – som säger att uppdelningen av krypto vid en skilsmässa kan bli en komplicerad historia.

Läs även: Amazon: Smörgåsbord för bedragare vid starten

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS