Kan kryptovalutor regleras? Är de framtiden för finansvärlden, en vilda västern som måste tyglas eller både och? Det är frågor som debatteras friskt i finansbranschen.

ANNONS

Financial Times reportrar berättar i en mini-dokumentärfilm ”Cryptocurrencies: how regulators lost control”  tillsammans med ledande röster från kryptovalutaindustrin som Binances vd Changpeng Zhao och FTX vd Sam Bankman-Fried om hur kryptovalutabranschen växt till att vara värd mer än 26 biljarder kronor med ytterst lite insyn i form av regleringar. 

“Krypto brukade vara vilda västern. Vi har gått långt bortom det. Det finns många, många seriösa människor i det med mycket seriösa pengar”, säger Eva Sazlay, valutakorrespondent på Financial Times. 

Nära myndigheternas hjärta

Finansiella tjänster är reglerade verksamheter, branscher som ligger nära myndigheternas hjärta, centrala för mekaniken i det kapitalistiska systemet. Reglering är hur hela systemet fungerar, spelplanen för hela systemet.

Men inte för decentraliserade kryptovalutor. 

”Uber var lite svårt att reglera”

FT frågar sig om hur det gick till när myndigheterna tappade kontrollen över kryptoindustrin och undrar om det går att få grepp om situationen nu, om kryptovalutor kan regleras? Dessutom, om det ens är möjligt, kan överreglering kväva innovation? 

“Frågan är vad tillsynsmyndigheterna faktiskt försöker göra. Jag är inte säker på att de vet. Konsumentskydd är en sak. Utöver att sätta en stor blinkande skylt på marknaden som säger att du kan förlora alla dina pengar, vad kan de göra?”, säger Eva Sazlay.

“Kryptobranschen kommer att bli svår att reglera, vilket alltid är sant för alla nya branscher. Uber var lite svårt att reglera för taxibranschen. Bara för att det är svårt betyder det inte att det är omöjligt”, säger Changpeng Zhao, vd för världens största kryptobörs Binance. 

“Kryptovalutor behöver en del regleringar för att överleva”, konstaterar han. 

ANNONS
ANNONS

Läs även: Nya kryptorekord – samlas i gigantiska tillgångar [Dagens PS]

Läs även: Svensk kommun vill investera i kryptovalutor [Dagens PS]