När kryptobörsen Binance öppnar upp ett kontor i Sverige är det med ett omskrivet förflutet i bagaget. Nu hoppas Europachefen Martin Bruncko att omvärlden ska se företagets potential och även förstå att de arbetar aktivt mot penningtvätt, skriver Dagens Industri. 

ANNONS

Att den omskrivna blockkedjan och kryptobörsen Binance öppnar upp en filial i Sverige skulle möjligen kunna bli en ögonöppnare för svenska sparare och deras inställning till digitala tillgångar. Någon särskild åsikt kring just svenskar och kryptovaluta har dock inte Binance Europachef Martin Bruncko när Dagens Industri förhör sig i frågan.

”Globalt sett är penetrationen av krypto låg. Jag vill inte ställa svenskar mot andra, men vi ser vårt uppdrag som att avancera den här marknaden och teknologin”, säger Bruncko till Dagens Industri.

Kantstött rykte

En del av det uppdraget består också i att återupprätta Binance rykte som blivit minst sagt kantstött. Det var i juni förra året som FCA, den brittiska motsvarigheten till den svenska Finansinspektionen gick in och förbjöd kryptoplattformen att erbjuda sina tjänster i Storbritannien sedan det amerikanska justitiedepartementet inlett en utredning rörande penningtvätt och skattebrott.

När Binance nu öppnar kontor i Sverige är målet att anställa svensk personal, väl bevandrade inom den lokala marknaden, men även personer med andra spetskunskaper.

”En av de första anställda i Sverige, som vi kommer att kunna presentera snart, är en person som tidigare jobbat mot penningtvätt. Det kanske i alla fall säger något om hur seriösa vi är med regelefterlevnad och vad vi tycker är viktigt när vi öppnar i Sverige”, säger Bruncko till Dagens Industri.

Uppstartsfas i Sverige

Nu väntar en granskning från Finansinspektionen innan Binance kan skrida till verket med sina planer och implementera såväl handelsplatsen som den egna valutan ”Binance coin” på den svenska marknaden.

Helt ovetande om krypto eller Binance är svenska investerare dock inte. Med hjälp av lokala aktörer som Safello och Btcx och översyn av Finansinspektionen har man fram till nu kunnat handla med kryptotillgångar, om än i begränsad skala, vilket gjort att intressenter som verkligen vill handla med krypto redan sökt sig till de internationella kryptobörserna, däribland Binance.

ANNONS
ANNONS

”Vi är precis i uppstartsfasen i Sverige, men vi är redo för en stor satsning och kommer gå ut och prata direkt med svenskarna inom kort. Vi kommer också släppa vår utbildning ’Binance academy’ med över hundra artiklar om sektorn”, säger Martin Bruncko till Dagens Industri.

Läs även: Kryptoimperiet Binace gjorde ”C.Z” lika rik som Zuckerberg [Dagens PS]