Apple uppdaterar reglerna i App Store. Nu blir det tydligare vad som gäller för appar som hanterar kryptovaluta- och NFT-handel.

ANNONS

Apple har inga problem med kryptobörser eller appar som tillåter handel med digitala token och valutor. Däremot har man vissa krav för dem, som att de ska ha gällande licenser från regionen där appen distribueras.

Om apparna ska får sälja NFT:s och relaterade tjänster måste de gå via Apples eget betalningssystem. De får inte ha ”knappar, externa länkar eller andra sätt som hänvisar kunderna till köpmekanismer andra än de som finns i appen”, enligt Bloomberg.

Apples tar 30 procent

Det är ingen nyhet att Apple sliter hårt för att se till att deras eget system är det enda som får användas av apparnas upphovsmän. Företaget tar 30 procent i avgift på alla betalningar för varor och tjänster i appar man hanterar. Det har lett till rättsliga strider, bland annat har Epic Games, som står bakom Fortnite, och Sydkoreas regering dragit Apple inför rätta för att komma undan detta.

Påverkar NFT-projekt

I det här fallet kan företagets regler påverka NFT-projekt som använder token som medlemskort som ger tillgång till extra förmåner, ett sätt som förut varit en väg runt Apples regler. Enligt de nya reglerna är det inte tillåtet för appar att ”låsa upp funktioner i appen” för NFT-innehavarna.

Handeln med NFT:s, non-fungible tokens, har rasat med 97 procent sedan rekordnoteringen i januari.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Apple och Spotify bråkar om regler i App Store [Dagens PS]

Läs även: Spotify över prognoser för prenumeranter – aktien steg [Dagens PS]