Dagens PS

Krypto-boss döms till 11 196 års fängelse

krypto
Det visar sig att terrorgrupper drar stor nytta av krypto. (Bild: Pixabay/Pete Linforth)
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 09 sep. 2023Publicerad: 09 sep. 2023

Turkiska krypto-börsen Thodex kraschade med dunder och brak 2021, och grundaren Faruk Fatih Özer flydde till Albanien med pengarna. Han utlämnades till Turkiet i juni, och nu har alltså domen fallit.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Faruk Fatih Özer grundade krypto-börsen Thodex 2017, och gjorde kometkarriär som finansiellt underbarn vid 22 års ålder.

I april 2021 rasade korthuset. Investerarnas pengar försvann, och den förut så hyllade Özer gick under jorden med det som fanns kvar i krypto-plånboken.

Greps i Albanien

Enligt turkisk media ska det ha rört sig om tillgångar till ett värde av runt 2 miljarder dollar (drygt 22 miljarder kronor). I åtalet uppger den turkiska åklagaren att investerarna blåsts på 365 miljoner lira, vid tidpunkten värt ungefär 43 miljoner dollar (drygt 478 miljoner kronor) uppger BBC.

Özer greps i fjol i Albanien, och utlämnades i juni i år till Turkiet, där nu rättegången mot honom och hans medåtalade syskon nu alltså är avslutad.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Krävde 40 000 år

Åklagaren ville att Özer skulle dömas till sammanlagt 40 562 års fängelse eftersom de åtalade döms separat för brott mot 2 027 offer, men slutsumman stannade alltså på ynka 11 196 år för den huvudåtalade Faruk Fatih Özer.

Özer döms för penningtvätt, bedrägeri och organiserad brottslighet.

Extrema strafflängder

De extrema fängelsestraffen i Turkiet infördes efter att dödsstraffet avskaffades 2004.

Enligt BBC sa Özer i rätten att han “inte skulle ha agerat så amatörmässigt” om hans mening varit att begå brott.

Krypto som alternativ

“Jag är smart nog för att leda vilken institution som helst på jorden”, ska han ha sagt. “Det är uppenbart genom det företag jag etablerade vid 22 års ålder.

Enligt norska E24 började turkarna använda krypto som alternativ till den sviktande liran, och Thodex var en av landets största krypto-börser tills den kollapsade.

Vill du läsa mer om ekonomi? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Ännu en kryptosvindlare erkänner i jättehärvan (Dagens PS)

Läs även: Krypto har bara ett fåtal dollarmiljardärer (Dagens PS)

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS