Dagens PS

Bitcoin - framtidens reservvaluta

Bitcoin
Med stablecoin menar man en undergrupp av kryptovalutor, vars värde är knutet till värdet på andra tillgångar. (Bild : Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 12 apr. 2022Publicerad: 12 apr. 2022

Att som kryptoplattform investera i bitcoin till ett värde av 10 miljarder dollar för att stödja sitt eget stablecoin tycks just nu vara en trend. Framförallt är det en del av en bredare rörelse som syftar till att göra bitcoin till den kommande generationens reservvaluta, skriver Reuters.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att samla bitcoin på hög för att gynna sitt eget stablecoin trissar just nu upp kryptomarkanden. Med stablecoin menar man en undergrupp av kryptovalutor, vars värde är knutet till värdet på andra tillgångar, som till exempel andra nationella valutor eller finansiella tillgångar.

På det Seoul-baserade Terraform Labs har man i en serie köp byggt upp 40 000 bitcoin värda 1,7 miljarder via en ideell affiliate, Luna Foundation Guard, skriver Reuters.

Stablecoin trendar

Terraform Labs som grundades 2018 är utvecklaren av blockkedjenätverket Terra som specialiserat sig på att skapa stablecoin och enkelt förklarat även konvertera Terra stablecoin till nätverkets egen token, LUNA.

Ett av skälen till att stablecoin just nu trendar anses vara ett uttalande som Terraforms medgrundare Do Kwon gjorde på Twitter förra månaden där han tillkännagav att Terraform skulle köpa bitcoinreserver till ett värde av 10 miljarder dollar för att stödja Terra USD, skriver Reuters.

Något som avviker från rutinerna och utelämnar andra stora stablecoins, en just nu svällande grupp av kryptovalutor som har till uppgift att minimera kraftiga prissvängningar och vanligtvis stöds av amerikanska dollarreserver, skriver Reuters.

Ny monetär era

Enligt Kwon själv är detta början på en “ny monetär era”, som långsiktigt kan komma att utgöra ryggraden inom global finans.

ANNONS

Dessa tankar och förvärv tillsammans med en förväntan om att mer är på väg gör att det just nu ser ut som att fler kommer att följa Kwons exempel.

“Att köpa 10 miljarder dollar kan flytta priset på kort sikt. Men långsiktigt handlar det mer om vad det signalerar – att bitcoin har introducerats som den hetaste formen av säkerhetsstöd för valutor”, säger Sid Powell, VD för kryptolångivaren Maple Finance i Sydney.

Självklart finns det också risker med att omfamna stablecoins. Det menar Richard Usher, chef för OTC-handel på kryptoföretaget BCB Group i London.

“Det finns en fara att vissa människor försöker positionera sig långt före köpet, vilket kan överdriva ett fall om priset börjar gå tillbaka”, säger Richard Usher.

Oavsett riskerna lär vi höra mer om både stablecoins och Terraform Labs.

Läs även: Bitcoin stiger till över 40 000 dollar igen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS