Dagens PS

Grundarens identitet en risk för Bitcoin

bitcoin 50 000 dollar
Bitcoin fortsätter sin återhämtning och handlas nu för första gången på tre månader för över 50 000 dollar.
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 28 feb. 2021Publicerad: 28 feb. 2021

Den hemliga grundarens identitet är en risk för Bitcoin. Det menar Coinbase i dokument inför företagets kommande börsnotering.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kryptovalutan Bitcoin skapades av en person som är känd under pseudonymen Satoshi Nakamoto. Vem eller vilka som döljer sig bakom pseudonymen är okänt.

Den okända identiteten är en riskfaktor, menar företaget Coinbase, som är en marknadsplats för kryptovalutor. Det rapporterar Business Insider.

Coinbase siktar på en börsnotering, som Dagens PS tidigare berättat om. I de papper man skickat in till den amerikanska tillsynsmyndigheten SEC skriver man att om grundarens identitet avslöjas skulle priset på Bitcoin falla.

Har 5 procent av alla Bitcoin

Dessutom är grundarens egna innehav av kryptovalutan väldigt stort, över en miljon Bitcoin. Det är nära 5 procent av alla Bitcoin i omlopp.

Med den nuvarande värderingen på över 50 000 dollar innebär det att den okända Satoshi Nakamoto har Bitcoin värda över 30 miljarder dollar. Om dessa kommer ut på marknaden skulle kryptovalutan destabiliseras, skriver Coinbase i sin ansökan om börsnotering enligt Business Insider.

Decentraliserad valuta 

Dessutom är stor fördel som brukar lyftas fram med Bitcoin att valutan är decentraliserad utan kontroll från några individer eller institutioner. Det faktumet skulle inte längre vara sant om grundarens identitet blev känd, menar Coinbase.

ANNONS

Läs mer: Kryptojätten Coinbase ska börsnoteras – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS