Dagens PS

Freetrade: Courtagefri aktiehandel i Europa – från Stockholm

Freetrade
Karl Broomé, vd för Freetrade i Sverige, berömmer sitt team efter beskedet från FI (Foto: Unsplash/press)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 17 nov. 2021Publicerad: 17 nov. 2021

Neobrokern Freetrade gör en Europasatsning med courtagefri aktiehandel med bas i Stockholm. Det enda som saknas är ett tillstånd från svenska Finansinspektionen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den brittiska nätmäklaren Freetrade har gjort stor succé i Storbritannien. Bolaget startades i slutet av 2018 – knappt tre år senare, i oktober 2021, kunde bolaget berätta att man hade en miljon användare på sina tjänster.

Freetrade erbjuder som namnet antyder courtagefri handel av aktier och ETF:er. Företaget är en så kallad neobroker, en trend som är kraftigt växande på den internationella marknaden där Robinhood i USA är ett annat känt exempel.

“Framåt i rasande takt”

Freetrade satsar nu på internationell expansion och har öppnat tre nya kontor, Brisbane i Australien, Vancouver i Kanada – och Stockholm i Sverige.

“Sverigeplanerna går framåt i rasande takt”, säger Karl Broomé, som är vd för det svenska dotterbolaget, till Dagens PS.

“Fast egentligen är det Europaplaner, i och med Brexit var Freetrade tvungen att starta en ny verksamhet i Europa för att få tillgång till marknaden i EU, och valde då Sverige som bas för den expansionen. Intresset för vår investeringstjänst i Sverige är enormt. Bara nu i november har nära tusen svenskar skrivit upp sig på väntelistan för att få tidig åtkomst till vår app.”

Han talar sig varm om det svenska teknikundret och nämner bolag som Spotify och Klarna för att beskriva varför Stockholm är den perfekta platsen för Freetrades Europasatsning.

“Det är en av anledningarna till att vi valde Sverige som Europa-bas, vi ligger långt framme och är bra på tech och vi är bra på finansiella tjänster, det finns mycket kompetens och kunnande här”. Det återstår egentligen bara en sak – ett tillstånd från svenska Finansinspektionen.

ANNONS

“Vi är mer eller mindre redo att trycka på knappen när vi får tillstånd. Vi har fått förklaringen från Finansinspektionen att det inte handlar om oss, utan att de har långa tillståndsprocesser på grund av pandemin”.

18 000 kunder är aktieägare i Storbritannien

I väntan på det svenska tillståndet presenterade Freetrade under tisdagen nyheten att de tänker göra sin sjunde crowdfunding-runda där småsparare har möjlighet att köpa in sig i bolaget genom Crowdcube. Skillnaden denna gång är att även europeiska investerare har möjlighet att delta.

“När vi är på väg att expandera till Europa är det bara vettigt att vi öppnar upp denna runda för potentiella kunder och investerare över hela kontinenten. Crowdfunding har gett oss en passionerad gemenskap av aktieägare som hjälper till att hålla oss fokuserade på vårt uppdrag att få alla att investera”, säger Freetrades grundare och vd Adam Dodds i ett pressmeddelande.

“Det enda positiva med Brexit. Det var inte tillåtet tidigare”, säger Karl Broomé och skrattar.

“Sverige kommer vara en stor del av crowdfundingen. Det är en viktig del av bolagets identitet, vi har crowdfundats igång av våra ägare. 18 000 kunder är också aktieägare i Storbritannien, innan den här rundan”, säger han.

Han vill ännu inte gå in på villkoren, men berättar att senast Freetrade gjorde en crowdfunding-runda var det samma villkor som då bolaget tog in 69 miljoner dollar, motsvarande 590 miljoner kronor, i en serie B-investeringsrunda i mars.

Läs även: Tveka inte – fortsätt köp aktier i november

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS