En brittisk man betalade motsvarande 2,9 miljoner svenska kronor för en NFT av ett konstverk från Banksy. Det hela visade sig dock vara ett bedrägeri. 

ANNONS

En brittisk samlare blev lurad att köpa en NFT (non fungible token) för 244 000 brittiska pund, motsvarande 2,9 miljoner svenska kronor, då han trodde det var grafittikonstnären Banksys allra första NFT.

En NFT är ett digitalt certifikat av ägarskap av till exempel ett konstverk som lagras i en blockkedja och kan köpas och säljas.

NFT-auktionen fanns att finna i en länk på den världskände men hemlige gatukonstnären Banksys officiella hemsida banksy.co.uk och hade namnet ”Great Redistribution of the Climate Change Disaster”. Auktionen avslutades i förtid då mannen bjöd 90 procent högre än närmaste konkurrent i kryptovalutan Ethereum som direkt skickades till säljaren.

”Inte anslutna till artisten”

Men det hela visade sig vara en bluff – konstnären hade inget med saken att göra.

”Banksy NFT-auktioner är inte anslutna till artisten i någon form”, säger personer i Banksys team till BBC.

Köparen använder sig själv av den digitala pseudonymen Pranksy, och är enligt BBC en man i 30-årsåldern som vill vara anonym. Han säger via Twitter till mediebolaget att han misstänker att länken lagts upp av någon som hackat Banksys sajt, och att han var offer för ett avancerat bedrägeri.

”Det verkar vara ett hack av sajten. Jag bekräftade webbadressen på PC och mobil innan jag bjöd. Jag lade budet bara för att det var på hans webbplats”, säger han.

Fick tillbaka pengarna

Dock fick han oväntat tillbaka sina pengar – under måndagen återbetalades hela summan förutom transaktionsavgiften på cirka 5 000 brittiska pund.

ANNONS
ANNONS

”Återbetalningen var helt oväntad, jag tror att pressbevakningen av hacket plus det faktum att jag hade hittat hackaren och följt honom på Twitter kan ha drivit honom att betala tillbaka”, säger köparen Pranksy till BBC.

”Jag känner mig väldigt lycklig när många andra i en liknande situation med mindre räckvidd inte skulle ha fått samma resultat.”

Läs mer: Expert: Snart spricker bubblan med NFT