Nassim Nicholas Taleb, författare till boken ”The Black Swan” och en tidigare kryptoenstusist, sågar nu valutorna. Bitcoin, som har sjunkit drastiskt i värde sedan rekordåret 2021, är så oförutsägbar att värdet lika gärna kan sjunka till noll, säger han.

ANNONS

I en intervju med CNBC:s Squawk Box torsdag hävdade författaren till The Black Swan att bitcoin är en ”tumör” som regering och banker.

För bara några år sedan var Nassim Taleb själv intresserad av kryptovalutor. Han uppmnsde till och med människor i inflationsutsatta ekonomier att använda bitcoin i stället. Men så föll bitcoin och Taleb stängde sitt konto på Coinbase.

I februari förra året förklarade han att valutan är för volatil och ”ett misslyckande”. Inte långt senare hade han gått ännu längre och anklagade bitcoin för att ha egenskaper liknande ett ”öppet ponzibedrägeri”.

Taleb är känd för sin bok The Black Swan, som diskuterar tur, risk, oförutsägbarhet och sannolikhet genom ett spelteoretiskt perspektiv och med fokus på marknader.

Bitcoin kan sjunka till noll

Hans utgångspunkt är så kallade ”svart svan-händelser” – händelser som är oförutsägbara, får stor betydelse och analyseras i efterhand för att framstå som mindre slumpmässigt. Begreppet är hämtat ur vetenskapsteoretiskern Karl Poppers kritik mot positivismen.

I sin intervju hävdade han också att ingen som i dag är yngre än 40 har några begrepp om hur ekonomin från och med nu kommer att fungera, eftersom hela generationer har byggt alla sina föreställningar i en situation utan ränta. Det gör att de inte har upplevt att pengar har ett värde som är kopplat till tid, menar han.

Taleb säger att samhället får ta konsekvensen nu av att federala regeringar så länge har upprätthållit modellen i USA.

ANNONS
ANNONS

”Noll ränta under en lång period innebär att du skadar ekonomin, du skapar bubblor, skapar tumörer som Bitcoin”, säger Taleb.

Läs också:

Extrem bankprofetia får nackhåren att resa sig [Dagens PS]