Stjärninvesteraren Ray Dalio satsar på både guld och bitcoin – men han värderar en av tillgångarna högre än den andra. 

ANNONS

Investeraren Ray Dalio har tidigare sagt att bitcoin är att likna vid ett digitalt guld. Men om han måste välja – då är valet metallen.

”Om du satte en pistol mot mitt huvud och du sa att ’jag kan bara får ha en så skulle jag välja guld”, säger Ray Dalio till CNBC.

Skapade världens största hedgefond

Ray Dalio fyller 72 år i dagarna. 2017 klev han av som vd på Bridgewater Associates efter att ha byggt upp företaget till världens största hedgefond. Han är dock kvar som ordförande och delar rollen som chefsinvesterare i bolaget.

Han har länge satsat på guld, och skrev 2019 på Linkedin ”att lägga till guld kan hjälpa till att balansera portföljen eftersom det är både riskreducerande och avkastningsförbättrande”, skriver CNBC.

Han har också satsat på bitcoin:

”Jag äger en mycket liten mängd bitcoin. Jag är ingen stor ägare. Det finns vissa tillgångar som du vill äga för att diversifiera portföljen, och bitcoin är ungefär som ett digitalt guld”, säger han till CNBC.

Tror bitcoin kan bli förbjudet i framtiden

Om han tvingas välja blir det dock guld, på grund av metallens långa historia som ett ”lager för förmögenhet”, alltså att metallen kan behållas och sedan konverteras till pengar till en relativt liknande kurs som man köpte guldet för.

ANNONS
ANNONS

Bitcoins volatilitet oroar alltså Dalio, som också ser en risk i att bitcoin kan komma att förbjudas någon gång i framtiden. För Dalio är bitcoin bara en del av hans större investeringsstrategi.

”Jag tänker bara på det som diversifiering. I stort vet jag inte riktigt om bitcoin kommer att gå upp eller ner. Jag kan argumentera för båda sidor av det”, säger han till CNBC. 

Läs mer: Hedgefondgrundaren: Bitcoin kan förbjudas