Att bryta bitcoin kräver mycket el, men betyder det att bitcoinbrytning slösar energi? Inte om man ska tro brytarna själva. I stället använder de energi som annars slösas bort.

ANNONS

När man pratar om bitcoin kommer alltid energiaspekten upp, och särskilt i tider som denna. Det krävs mycket energi för att bryta bitcoin, där är alla överens. Proof-of-work-modellen för blockkedjan suger el. Med klimatkris och energikris i högsta grad aktuella är brytningen i högsta grad ifrågasatt.

Sopar upp överbliven el

I en debattartikel i Bitcoin Magazine kallar författaren brytarna ”energivärldens dyngbaggar”. Fler och fler bitcoinbrytare använder överbliven energi för att driva sina anläggningar. Det ligger i sakens natur att leta efter den billigaste energin som finns på marknaden för att maximera vinsten.

Hur gör man då detta? Genom att ta vara på energi som annars går till spillo, alltså. Det handlar om naturgas som annars släpps rakt ut i luften eller bränns, eller vind-, vatten-, sol- och kärnkraft som finns tillgänglig men inte används just då. När efterfrågan på el är låg passar alltså bitcoinbrytarna på att sopa upp det överblivna enligt debattören.

Letar billigaste alternativet

I stället för att tvingas dra ned på produktionen även om det blåser kan alltså kraftverken leverera till bitcoinbrytarna i stället för att dra ned på produktionen även om vinden blåser eller solen skiner.

”Den energi som är värd minst är den energi som aldrig kommer ut på marknaden”, skriver Rob Warren i Bitcoin Magazine. ”Metanet som släpps ut eller bränns upp vid en oljekälla, vindturbinen som står stilla.”

Bitcoin: Brytarna är "energi-världens dyngbaggar"
I stället för att bränna av metangasen kan den användas av bitcoinbrytare som söker den billigaste energikällan. Foto: TT

Utvecklar ny marknad

”Vi vill ha ert överblivna, det ni slösar”, fortsätter han. ”Vi är energisektorns dyngbaggar.”

ANNONS
ANNONS

En sekundär marknad växer redan, skriver han. Det handlar om lösningar för att ta vara på överbliven energi, både mjukvara och hårdvara. Målet är ett och detsamma: Att identifiera och använda den billigaste energin på det mest effektiva sättet.

Läs även: Miljögrupper till bitcoinentusiaster: ”Ändra koden” [Dagens PS]