Dagens PS

Bilden klarnar: Guld bättre värdereserv än krypto

Guldspargris
Guld fungerar bättre som värdereserv än bitcoin. (Foto: Pixabay)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 28 apr. 2022Publicerad: 28 apr. 2022

Hur är kryptovalutornas förmåga att fungera som värdereserver i tider av inflation? Är de ett digitalt guld? Den frågan har blivit hett debatterad det senaste året. Nu blir allt fler experter säkra på sitt svar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Guldets prisrekord är 2000 dollar per uns. I år närmar vi oss den nivån igen, konstaterar CNN. Samtidigt har bitcoin rasat med 15 procent 2022. Även andra kryptovalutor har gått ner.

Inflationen får investerare att fly börsen. När det gäller kryptovalutor har olika läger gjort olika förutsägelser. Ska krypto – i likhet med aktier – gå ner i och med inflation och förväntningar om en stagnation i ekonomin? Eller kan det fungera mer som guld, som är en värdereserv där många väljer att parkera sina pengar när ekonomin skakar?

Allt fler bedömare lutar nu åt att svaret är nej, krypto är snarare en risktillgång. Investerare tar hellre det säkra före det osäkra och flyttar tillgångarna till guld och andra ädelmetaller.

Inte ens när Elon Musk köpte av Twitter lyfte branschen. Det hade en del bedömare trott skulle leda till mer marknadsföring för krypto på plattformen. Även investerargiganten Fidelitys tillkännagivande att de kommer att låta kunder hålla pensioner i bitcoin lämnade marknaden i princip oberörd.

Guld historiskt tryggt

“Stagflationsrisken stiger och de geopolitiska spänningarna visar få tecken på att få någon snabb lösning”, säger Louise Street, senior marknadsanlytiker på World Gold Council.

”Guld är historiskt sett ett av de starkaste korten i en miljö av stagflation där aktier tar stryk och tillgångar ofta drar sig tillbaka.

Analytiker på Wells Fargo Investment Institute skrev i en rapport tidigare den här månaden att guld har mång fördelar framför kryptovaluta.

ANNONS

Guld ”kan hållas fysiskt, är universellt erkänt och har bara haft en fjärdedel så mycket volatilitet” som aktier och kryptovalutor, konstaterat man. Även dollar tycks numera vara en bättre investering än krypto, konstaterar CNN.

Läs också:

Schweiz ökar guldexporten till USA
Ny ETP för samman guld och bitcoin

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS