Finansdepartementet i Schweiz har lanserat ett Green Fintech Network för att dra nytta av de växande möjligheterna till hållbara investeringar.

ANNONS

Landets regering arbetar nu med en rad partners som gröna fintech- och riskkapitalföretag samt universitet, konsultföretag och advokatbryåer, rapporterar Fintech Futures.

Det nya nätverket kommer att identifiera vilka förutsättningar för grön fintech som kan förbättras. Förslag kommer sedan att skickas till både den statliga och privata sektorn. När förslagen sedan går i genom – kommer nätverket hjälpa till att genomföra förbättringarna.

Schweiz vill bli ledande som land för hållbara finansiella tjänster. Och det ser ut som att landet är på god väg.

Under de senaste tio åren har hållbara investeringar i Schweiz ökat rejält. Enbart under 2019 steg satsningarna med 62 procent –  Från 40,6 miljarder franc till 1,16 biljoner franc.

Nya riktlinjer

I juni antog landet dessutom två nya riktlinjer för hållbarhet inom den finansiella sektorn.

De kräver att landet kontinuerligt förbättrar konkurrenskraften inom den finansiella sektorn, och samtidigt bidrar effektivt till hållbarhet.

Vid sidan av dessa riktlinjer publicerades rapporten ”Hållbarhet är nyckeln till finansmarknadspolitik”.

Den lovade att se över regelverk och utvidga sina internationella åtaganden, förutom att ”intensifiera utbytet” med de parter som är inblandade i Schweiz gröna finansstatus.

ANNONS
ANNONS

Mäta miljöpåverkan

Redan för tre år sedan kunde samtliga schweiziska pensionsfonder och försäkringsbolag gratis mäta sin miljöpåverkan av deras aktier och portföljer.

Resultaten för det nya nätverkets första aktiviteter kommer att landa under våren 2021 – och sedan skapa en handlingsplan.

Läs mer: Matvarukedjorna som vill vara helt vegetariska